Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Miljardenvoordeel voor Uber dankzij Nederlands belastingregime

08-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Uber - ANP
Uber rekent op een belastingaftrek van miljarden dollars vanaf het moment dat het technologiebedrijf winst begint te maken. De onderneming, die nu nog verlies draait, maakt daarvoor gebruik van het Nederlandse belastingregime.
Een en ander staat in de 'kleine lettertjes' in het bedrijfsverslag over het eerste kwartaal van het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app.  Uber  rekent zelf op een belastingaftrek in het buitenland van in totaal 6,1 miljard dollar, blijkt uit het kwartaalbericht.
Brievenbusfirma in Bermuda
De Amerikaanse onderneming haalde intellectueel eigendom in maart weg bij een brievenbusfirma in Bermuda en bracht deze onder bij zijn Nederlandse dochteronderneming. Voor inkomsten uit immateriële bezittingen, zoals merkrechten of royalty's, geldt hier een gunstig regime.  Uber  verwacht niet direct te kunnen profiteren van de belastingmeevaller, omdat het bedrijf momenteel nog miljarden dollars verlies lijdt.
Uber  stelt in een reactie dat het zich met het verschuiven van intellectueel eigendom aanpast aan een nieuw internationaal fiscaal klimaat. Een zegsman verwijst naar regels van de OESO die belastingontwijking moeten tegengaan. Volgens de zegsman sluist  Uber  niet langer winst via Nederlandse brievenbusfirma's door naar belastingparadijzen. Die praktijk, die meer multinationals hanteren, levert steeds luidere kritiek op.
Bron: ANP/Bloomberg
'Nederland belastingparadijs'.
Zembla besteedde eerder aandacht aan de gunstige belastingregels voor multinationals in Nederland in de uitzending 'Nederland belastingparadijs'.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.