Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Inspanningen oliesector onvoldoende om klimaatdoelen te behalen’

27-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
shell anp
De inspanningen van grote olie- en gasbedrijven zijn onvoldoende om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. Volgens financiële denktank Carbon Tracker doen oliemultinationals, waaronder Shell, wel steeds meer tegen klimaatverandering, maar houden alle bedrijven de optie open om de productie op te voeren.

Juist dat laatste maakt dat de klimaatplannen van bedrijven ongeloofwaardig zijn, aldus Carbon Tracker na onderzoek. Uit het rapport blijkt dat tien van de grootste olie- en gasbedrijven hun klimaatbeleid de afgelopen 12 maanden hebben aangescherpt. Maar het lukt geen van de bedrijven om beleggers te overtuigen dat de klimaatplannen volledig in overeenstemming zijn met de klimaatdoelen van Parijs.

Niet voldoende

Concerns als Shell, BP, Total en nog vijf andere hebben verschillende "net zero" doelen gesteld. Maar de meeste plannen hebben aanzienlijke tekortkomingen, concludeert auteur Mike Coffin, senior analist bij Carbon Tracker. "Net zero is niet voldoende", concludeert hij. Om te voldoen aan het akkoord van Parijs moeten bedrijven komen met absolute reducties in CO2-uitstoot, ook bij de eindgebruiker. Om dat te halen zijn volgens hem tussentijdse doelen en een geloofwaardig uitvoeringsplan noodzakelijk.

Energieagentschap IEA stelde onlangs nog dat er op energiegebied radicale keuzes gemaakt moeten worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen, zoals het afzien van de ontginning van nieuwe olie- en gasvelden. Ook zou er wereldwijd niet meer geïnvesteerd moeten worden in energiecentrales op kolen, zonder dat daarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen.


Zwakste beleid

Carbon Tracker benadrukt dat olie- en gasbedrijven onder grote druk staan van investeerders om hun plannen af te stemmen op de doelen van Parijs. Amerikaanse bedrijven als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips zouden het zwakste beleid voeren.

Shell staat van de olieconcerns op de vierde plaats. Het valt de onderzoekers op dat Shell wel doelen formuleert voor de eigen uitstoot tegen 2050, maar het concern waagt zich niet aan absolute cijfers over vermindering van uitstoot voor die datum.

Deze week won Milieudefensie een historische rechtszaak tegen Shell. De rechtbank heeft bepaald dat Shell de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch omlaag moet brengen. De uitstoot moet uiterlijk in 2030 met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van het niveau van 2019.

Bekijk hier de aflevering ‘De hel van Shell’


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.