'Mensen met schulden opgelicht door deurwaardersbedrijf'
18-01-2017
•
leestijd 2 minuten
•
87 keer bekeken
•
Duizenden mensen die afgelopen jaren wegens schulden een gerechtsdeurwaarder achter zich aan kregen, zijn voor vele tonnen opgelicht. Dit blijkt uit onderzoek van deurwaarderswaakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT) schrijft de Telegraaf.
Uit het onderzoek blijkt dat deurwaarders van het incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor BSR, met vestigingen in Den Haag en Rotterdam, jarenlang dubbele kosten in rekening brachten voor hun werkzaamheden. Deze illegaal opgehoogde deurwaardersrekeningen moesten worden betaald door schuldenaren. Deurwaardersbedrijf BSR incasseerde o.a. voor zorgverzekeraars achterstallige premies en niet betaalde rekeningen voor thuiswinkelbedrijven. Voor o.a. beslagleggingen moesten mensen de dubbele kosten.
De oplichting bij BSR kwamen aan het licht na het faillissement. Het kantoor viel om nadat de toezichthouder een tekort van drie miljoen euro op de klantenrekening ontdekte. Het BFT is sindsdien een diepgaand onderzoek gestart naar 40.000 dossiers van het deurwaarderskantoor. Bij een eerste zoekslag in de administratie werden al voor 300.000 euro te veel in rekening gebrachte kosten aangetroffen.
Het extra geld dat mensen moesten betalen varieerde van een tientje tot enkele honderden euro's, aldus de toezichthouder. De kans is groot dat de gedupeerden dit geld nooit meer terug zien.
Regeringspartij PvdA is woedend over praktijken waarbij gerechtsdeurwaarders mensen met schulden hebben opgelicht. Sociaaldemocratische Kamerleden eisen dat er hard wordt opgetreden en willen beter toezicht.
Zij kaartten woensdag de kwestie aan bij de ministers van Financiën en Veiligheid en Justitie. De PvdA vindt dat de getroffenen zo veel mogelijk gecompenseerd dienen te worden.
Waarschuwing ACM
Veel incassobureaus
houden zich niet aan de regels
en proberen meer geld te innen dan hen toekomt. Daarvoor waarschuwen toezichthouders ACM en AFM via een speciale voorlichtingscampagne. Tegelijkertijd schakelen ze de hulp in van de consument. Onder het motto ‘Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt’ roepen ACM en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) consumenten op in actie te komen tegen onterechte, onjuiste of agressieve incasso’s.