Melkveehouders protesteren in Amsterdam
01-06-2016
• leestijd 2 minuten
Zo'n honderd melkveehouders demonstreren vandaag in Amsterdam, waar de Europese landbouwministers bij elkaar zijn. Meldt de NOS. De melkveehouders willen Europese steunmaatregelen. Sinds het wegvallen van het melkquotum in april 2014 wordt er in Europa veel meer melk geproduceerd. Daardoor is de prijs per liter fors gedaald.
Nederlandse boeren zijn de afgelopen jaren flink meer melk gaan produceren. Dat komt door de afschaffing van de melkquota. In het sezoen seizoen 2014-2015 leverden Nederlandse koeien 12,6 miljard kilo melk. Tien jaar geleden was dat 10,6 miljard kilo. Dat is een stijging van ongeveer 18 procent.
Europa bepaalde dertig jaar lang hoeveel melk boeren mochten produceren. Landen die meer leverden, kregen een boete. Dat moest overproductie voorkomen. Op 1 april vorig jaar is het quotum afgeschaft. In de aanloop daarnaar was de limiet al stapje voor stapje verhoogd.
Eén van de maatregelen die de boeren willen is compensatie voor boeren die minder melk produceren. Tot de markt weer is hersteld, zouden die maatregelen moeten gelden.
Duitsland
Om de lage melkprijs te kunnen overleven, krijgen Duitse boeren voor €100 mln aan noodhulp, zo maakte minister van landbouw Christian Schmidt afgelopen maandag bekend.
Topsporters van de melkindustrie
De overheid en de zuivelindustrie zeggen de ongewenste effecten van schaalvergroting tegen te gaan. Zo krijgen boeren extra geld als zij hun koeien buiten in de wei laten grazen. En die melk wordt verkocht als officiële weidemelk. Maar wie controleert of de koeien wel voldoende buiten komen zodat deze weidemelk ook echt weidemelk is? In deze uitzending gaat Zembla verder met haar onderzoek naar de '
Topsporters van de melkindustrie 2'.