Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Melkveehouders in de knel

06-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
frieslandcampina-%e2%80%9cweidemelk-is-vooral-imago%e2%80%9d
Op 1 april werd het Europese melkquotum, dat ruim dertig jaar geleden werd ingesteld, afgeschaft. Melkboeren mogen sindsdien weer zoveel melk produceren als ze willen of kunnen, zonder een boete te krijgen. Dit brengt de boeren in financiële problemen. De vraag naar melk stond al onder druk door verschillende factoren: de Russische boycot, verminderde vraag vanuit China en concurrentie vanuit de VS en Nieuw-Zeeland.

Onlangs raadde de Rabobank, de belangrijkste financier van de Nederlandse melkveesector, melkveeboeren aan investeringen uit te stellen en te overwegen de productie tijdelijk terug te schroeven. De sinds vorig jaar sterk gedaalde melkprijs, die veel melkveehouders financieel in de knel heeft gebracht, zal volgens Rabobank het komende kwartaal nog verder dalen.
Veel klanten hebben zich al bij Rabobank gemeld met financiële problemen, al wil de bank geen exacte aantallen noemen. De meesten van hen denkt de bank wel te kunnen helpen bij het vinden van een financiële oplossing. 'Slechts enkelingen zullen financieel ten onder gaan, maar zeker geen hele hoos’, zegt sectormanager Marijn Dekkers van Rabobank tegen het FD.
Sommigen melkveehouders hebben fors geïnvesteerd in nieuwe stallen, maar kunnen de leningen en rente niet terugbetalen. Volgens het Landbouw Economisch Instituut komt een derde van de boeren in de financiële problemen als de melkprijs zo laag blijft.

Op de korte termijn heeft bij een melkprijs lager dan 30 eurocent per kilo meer dan eenderde van de melkveehouderijen moeite om de rekeningen te betalen. Op de lange termijn wordt een melkprijs verwacht tussen de 35-37 eurocent per kilo, op basis van die prijs is eenderde van de bedrijven op dit moment toekomstbestendig. Dit zijn met name de grote bedrijven. De korte termijn kritieke melkprijs is het laagst voor kleine bedrijven; kleine bedrijven zijn dus minder kwetsbaar voor prijsfluctuaties dan wel wordt gedacht.
Herman Wijffels, voormalig directeur van de Rabobank, is bezorgd over de financiële positie van boeren die fors hebben geïnvesteerd in schaalvergroting. In de ZEMBLA uitzending 'De topsporters van de melkindustrie deel 2'  zegt Wijffels, 'Wat ik hoor vanuit de bankensector is dat er nu al een aantal van die grote melkveehouderijbedrijven in de ziekenboeg zitten. Dus die zijn al in de problemen gekomen. Dan hebben we het over bedrijven met 500 à 700 koeien. Die zitten ook bij Rabobank'. De Rabobank wilde in ZEMBLA niet reageren.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.