Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Defensie gebruikt dubbel zoveel chroom-6 in nieuwe verf'

22-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Defensie Apache helikopter ANP
De Nederlandse luchtmacht gebruikt nog steeds verf met het kankerverwekkende chroom-6. In de nieuwe verf zit zelfs twee keer zoveel chroom-6 dan in de oude verf die sinds 2012 verboden is. Dat meldt Nieuwsuur.
De oude verf mag sinds 2012 niet meer worden gebruikt omdat er te veel oplosmiddelen in zitten. De nieuwe verf met chroom-6 wordt gebruikt voor vliegtuigen en helikopters.
Geen alternatief
Generaal Nico van der Zee, directeur Veiligheid bij Defensie, zegt tegen Nieuwsuur dat Defensie niet anders kan dan chroom-6 te gebruiken. Er zou geen goed alternatief zijn voor de verf. Toch is het andere landen als Noorwegen en België wel gelukt om een alternatief te vinden.
Nieuwsuur: “Uit 151 interne documenten blijkt dat Defensie in Nederland al jaren praat over het vervangen van de verf met de kankerverwekkende stof - de wettelijke vervangingsplicht is zelfs vastgelegd in het Arbobesluit - maar dat er in de praktijk weinig gebeurt.”
Tegen roest
De kankerverwekkende stof chroom-6 wordt gebruikt in verf om roestvorming tegen te gaan. Wie bijvoorbeeld materiaal onbeschermd schuurt dat is geschilderd met zulke verf, kan ziek worden. Defensie zag zich eerder gedwongen slachtoffers onder het personeel een schadevergoeding en excuses aan te bieden.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Meer over:

chroom-6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.