Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Meerderheid aandeelhouders ING trekt steun in na witwasaffaire

24 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
ING Logo ANP
Een meerderheid van de aandeelhouders van ING Groep heeft hun ongenoegen laten blijken over de witwasaffaire en de rel rond de beloning van topman Ralph Hamers. Dat meldt de NOS. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering heeft ruim 62 procent van de aandeelhouders zijn steun aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen ingetrokken. Het komt zelden voor dat aandeelhouders besluiten om geen 'decharge' te verlenen.
Bekijk de uitzending ‘De witwasbankiers van ING’
'Decharge' verlenen betekent dat aandeelhouders het gevoerde beleid in feite goedkeuren. Dat aandeelhouders dat nu niet hebben gedaan, heeft geen directe gevolgen. Het is vooral een boodschap van de aandeelhouders aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen.
Megaschikking
Afgelopen september sloot het Openbaar Ministerie een megaschikking met ING van 775 miljoen euro. Criminelen konden jarenlang gebruikmaken van rekeningen bij de ING voor hun criminele transacties zonder dat ING daarvan melding maakte. ING hoefde zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien werden individuele bankiers van ING ook niet vervolgd. De ZEMBLA-uitzending ‘De witwasbankiers van ING’ gaat over de vraag waarom bankiers door justitie uit de wind werden gehouden.
In hetzelfde jaar als de megaschikking barstte er een grote discussie over de beloning van Ralph Hamers los. De raad van commissarissen van ING wilde die verhogen naar ruim 3 miljoen euro, in de vorm van aandelen die Hamers naast zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro zou ontvangen. Vanwege de felle kritiek besloot de bank het salarisvoorstel uiteindelijk in te trekken.
Bekijk hier de uitzending 'Zakendoen met Justitie'
Lees het hele artikel van de NOS hier.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.