Zembla

Meer meldingen over bijwerkingen borstimplantaten

28-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
Borstimplantaat - ANP
Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) ontving vorig jaar van 397 mensen meldingen van (vermoede) bijwerkingen van implantaten. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op basis van de Jaarrapportage 2019 van het Meldpunt.

Het aantal meldingen steeg ten opzichte van 2018, toen er 162 meldingen werden gedaan. In 2017 waren het er meer, maar toen was er veel publiciteit over de oprichting van het meldpunt dat jaar. De jongste patiënt met klachten was vorig jaar 18, de oudste 85 jaar.

Meeste meldingen over borstimplantaten
Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat om medische of cosmetische redenen voor langere tijd in het lichaam wordt geplaatst. Er zijn veel verschillende soorten implantaten, bijvoorbeeld hart- en vaatimplantaten (zoals hartkleppen, pacemakers, stents), borstimplantaten, knie- en heupprotheses, tandimplantaten, bekkenbodem-, liesbreuk- en littekenbreukmatjes, rimpelvullers en gehoor- en oogimplantaten. 

Verreweg de meeste meldingen gaan over borstimplantaten. Daarna volgen meldingen over koperspiraaltjes en bekkenbodemmatjes.

Vermoeidheid is de vaakst genoemde klacht. Daarnaast komen klachten als gewrichtspijn, pijn in de borst(en), concentratieverlies en geheugenvermindering voor. 80 procent van de melders met gezondheidsklachten bij borstimplantaten geeft aan dat ze een grote impact ervaren op hun dagelijkse leven. 

Het Meldpunt geeft aan dat ze nog dit jaar een overzicht zullen uitbrengen over alle borstimplantaat-meldingen van 2017, 2018 en 2019.

Beter testen
Jaarlijks vinden er honderden hersteloperaties plaats, omdat borstprotheses lekken, heupgewrichten afbreken of kunststof matjes helse pijnen veroorzaken. Veel van deze operaties hadden voorkomen kunnen worden als de implantaten beter getest waren voordat ze op de Europese markt kwamen. Dat is te zien in de Zembla-uitzending ‘Operatie Proefkonijn II’.

Lees hier het hele rapport:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.