Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Operatie proefkonijn II

  •  
20-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  
Jaarlijks vinden er honderden hersteloperaties plaats, omdat borstprotheses lekken, heupgewrichten afbreken of kunststof matjes helse pijnen veroorzaken. Veel van deze operaties hadden voorkomen kunnen worden als de implantaten beter getest waren voordat ze op de Europese markt kwamen. In Europa zijn meer dan 70 keuringsinstanties actief die medische hulpmiddelen mogen certificeren met een CE-markering.
 


Malafide keuringsbedrijven keuren ondeugdelijke implantaten goed .
Zembla toont vanavond verborgen camerabeelden waarop is te zien hoe een ondeugdelijk heupimplantaat door keuringsbedrijven uit verschillende landen in Oost-Europa van een CE-keurmerk wordt voorzien. In Europa zijn meer dan 70 keuringsinstanties actief die medische hulpmiddelen mogen certificeren met een CE-markering. Wie eenmaal een CE-certificaat heeft bemachtigd, mag ongeacht waar de keuring heeft plaatsgevonden, zijn product in alle EU-landen verkopen. Ook in Nederland.

In 2012 toonde Zembla aan dat er veel meer patiënten de onveilige PIP-borstprotheses hadden gekregen dan de Inspectie voor de Volksgezondheid wist. Minister Schippers beloofde dat er een implantatenregister zou komen om sneller en beter op dit soort calamiteiten te kunnen reageren.

Zembla onderzoekt de stand van zaken. Is de CE-markering inmiddels aangescherpt en hoe staat het met het register?

ZEMBLA - Operatieproefkonijn II donderdag 20 maart om 20:50 uur bij de VARA op Nederland 2
Meshed Up , steunpunt voor slachtoffers voor kunststof in de bekkenbodem

Aanvullend onderzoek bevestigt: geen verhoogd gezondheidsrisico PIP-borstimplantaten

FDA - Surgical placement of mesh to repair pelvic organ prolapse poses risks
Agency says other options may expose women to less risk than transvaginal procedure

Stand van zaken implantatenregister (pdf)
Na een reeks van technische, inhoudelijke en praktische hobbels, zal in maart 2014 de pilot van het RIVM met het implantatenregister van start gaan, opdat eind van het jaar het implantatenregister met de eerste data kan worden gevuld.

Reactie van minister Schippers via een brief aan de Tweede Kamer: Kamerbrief over veiligheid medische implantaten  (pdf)(d.d. 27 maart 2012)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.