Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer ghb-gebruikers belanden op eerste hulp

05-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ghb1
Het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp (SEH) belandt na gebruik van te veel ghb, is explosief gestegen. Dat zeggen SEH-artsen tegen NRC. Zulke patiënten zijn vaak in coma en op geen enkele manier te wekken. Soms moeten ze aan de beademing.

De krant sprak artsen uit ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Haarlem en van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). In het ziekenhuis OLVG in Amsterdam steeg het aantal opnames van ghb-gebruikers van vijftig in 2014 naar 133 in 2017. Ook in het Utrechtse Diakonessenhuis en het Radboudumc in Nijmegen nam het aantal toe. De meeste gebruikers zijn tussen de twintig en dertig jaar. 

Overdosis
De partydrug ghb werkt ontspannend en seksueel stimulerend. Het is goedkoop en makkelijk zelf te maken. Het geva ar van het middel schuilt erin dat het moeilijk te doseren is en een overdosis dus op de loer ligt. “Eén milliliter te veel en je hebt een overdosis”, zegt Femke Gresnigt, SEH-arts in het OLVG tegen NRC.
Bekijk de uitzending over ghb
'Knock-out in Brabant'
ZEMBLA onderzocht in 'Knock-out in Brabant' of de verslavingszorg dit toenemende probleem aankan. Ghb blijkt een van de moeilijkste drugs om van af te kicken; zomaar 'cold turkey' afkicken kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Bovendien is de terugval een hardnekkig probleem. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.