Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Knock-out in Brabant

  •  
14-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1920 keer bekeken
  •  
Ze noemen het ´nok gaan’. Je verliest het bewustzijn of je raakt zelfs in coma raken na gebruik van GHB. Een vloeibare drug gemaakt van onder meer gootsteenontstopper en velgenreiniger. Vroeger populair in de gay scene maar tegenwoordig razend populair onder jongeren in de Nederlandse provincie.

Al snel wordt duidelijk dat GHB helemaal geen onschuldige partydrug is die voor een opgewekte stemming zorgt en de seksuele lust vergroot. Wie teveel neemt raakt niet alleen bewusteloos maar loopt kans op hersenschade of kan stikken in zijn tong. Ook vallen er doden als gevolg van GHB-gebruik. Bovendien is het goedje zeer verslavend.

GHB blijkt één van de moeilijkste drugs om van af te kicken; zomaar ‘cold turkey’ afkicken kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Bovendien is de terugval een hardnekkig probleem. In West-Brabant zijn inmiddels honderden jongeren en volwassenen verslaafd aan GHB. De hulpvraag stijgt.

ZEMBLA onderzoekt: kan de verslavingszorg dit toenemende probleem aan?
GHB hulpvraag in Nederland: Belangrijkste ontwikkelingen van de hulpvraag voor GHB problematiek in de verslavingszorg 2007-2012 , (Stichting IVZ)
De GHB hulpvraag neemt tussen 2007 en 2012 toe van 4 naar 48 per 1.000.000 inwoners. In 2012 zijn er ruim 1.000 personen in de verslavingszorg die problemen met GHB hebben. Het betreft circa 800 personen met GHB als de primaire problematiek en circa 200 met GHB als bijmiddel .
GHB-gebruik(ers) in beeld. Een typering van de GHB-gebruiker en hun bereikbaarheid. (Trimbos-instituut, Utrecht, 2012)
GHB-gebruik lijkt algemener geworden. Het middel wordt niet alleen meer gebruikt in de settings als de homo- en afterparty-scene, maar het wordt ook steeds meer gesignaleerd op mainstream feesten en buiten het partycir- cuit. Buiten de Randstad lijkt GHB-gebruik ook vaak niet uitgaansgerelateerd. Ook de leeftijd van de GHB-gebruiker lijkt te zijn gedaald gedurende de laatste 10 jaar. GHB is niet langer een drug voor de 25-plusser, maar wordt soms al gebruikt door 16- en 17- jarigen.
Kerncijfers verslavingszorg 2012, Ladis landelijk alcohol en drugs informatie systeem.
GHB-problematiek heeft nog geen lange geschiedenis in de verslavingszorg. Sinds 2007 wordt het als aparte problematiek geregistreerd ofschoon het al sporadisch voorkwam eind 90-er jaren. Vóór 2007 werd het onder overige middelen geregistreerd. De eerder gesignaleerde groei van het aantal hulpvragers zet zich in 2012 voort.

Rechtbank Oost-Brabant
Vrijspraak van overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Niet bewezen dat het ongeval mede is veroorzaakt door de aan de auto van verdachte geconstateerde gebreken en/of de door verdachte gereden snelheid en/of zijn middelengebruik. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2013:2987&keyword=01-840415-12
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.