Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Marathon van Rotterdam zet voor het eerst koelbad in tegen hitteberoertes

02-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Marathon Rotterdam ANP
Bij de finish van de marathon van Rotterdam staat zondag voor het eerst een koelbad voor hardlopers die een hitteberoerte krijgen. Dat vermeldt de organisatie op haar website. Directeur Mario Kadiks lichtte de maatregel dinsdagochtend toe in het Radio 1-programma Spraakmakers.
In de ZEMBLA-uitzending ‘ De dood van een hardloopster ’ zeggen deskundigen dat er de afgelopen jaren bij hardloopevenementen onnodig deelnemers zijn overleden aan een hitteberoerte omdat er geen koelbaden waren langs het parcours.
Een van die deskundigen is Maria Hopman. Al sinds 2009 adviseert Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit, om hardlopers die een hitteberoerte krijgen snel en extreem te koelen in een bad met ijswater. "Dat is wat levensreddend is", aldus Hopman tegen ZEMBLA .
Onnodig doden door hitteberoerte bij hardloopevenementen
Platgebeld
Hopman vertelt aan Radio 1 dat ze na de uitzending is 'platgebeld' door organisatoren van hardloopevenementen. Ook Mario Kadiks belde met Hopman voor advies. De directeur van de marathon van Rotterdam vertelt dat er voorheen met natte handdoeken en coldpacks werd gekoeld. Dat gebeurt deze editie ook. “Wij geloven nog steeds in het protocol dat wetenschappelijk is onderbouwd en jaar in jaar uit wordt toegepast en met succes. Aan de finish hebben we nu ook het bad staan.”
Luister het Radio 1-fragment terug:
Hopman zegt ‘blij’ te zijn dat Rotterdam een koelbad krijgt, maar maakt zich nog wel zorgen om de opmerking van Kadiks dat hij nog steeds het volste vertrouwen heeft in het oude protocol. "Dat zijn absoluut inferieure technieken om te koelen in vergelijking met een koudwaterbad. Juist wanneer je een hardloper hebt met een hitteberoerte dan helpt een icepack of een natte handdoek totaal niet. Je moet iemand onderdompelen in koud water."
Oververhitting
Bij een hitteberoerte ontstaat een oververhitting van het lichaam, waarbij de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 40 graden. Hierdoor ontstaat schade aan meerdere organen, waardoor patiënten kunnen overlijden. "De hitteberoerte staat in de top-3 van doodsoorzaken van overlijden tijdens het sporten en van overlijden tijdens trainingen van militairen", aldus professor Douglas Casa van de Universiteit van Connecticut, specialist in de behandeling van hitteberoertes.
Kijk de uitzending 'De dood van een hardloopster':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.