Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Machteloos na medisch falen

  •  
20-02-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
machteloos-na-medisch-falen
Door medische fouten sterven er jaarlijks in Nederland meer mensen dan in het verkeer. De schattingen lopen uiteen van 1000 tot 7000 dodelijke slachtoffers. Een fractie daarvan wordt ontdekt, meestal door nabestaanden die 'de zaak' niet vertrouwen. Slachtoffers van medische fouten vechten niet alleen tegen de artsen en de ziekenhuizen, maar ook tegen een overheid die het laat afweten. In de Zembla-documentaire 'Machteloos na medisch falen' zegt letselschade-advocaat J. Beer: "Onze overheid zit achterover en zegt: 'Wij weten niks, wij horen niks'. Dat is allemaal waar, maar ze doen ook niks."

Familieleden van slachtoffers raken vaak verwikkeld in een jarenlange verbeten strijd om de waarheid boven tafel te krijgen en hun gelijk aan te tonen. Bij de medische tuchtcolleges hebben ze het gevoel geen eerlijke kans te krijgen, het Openbaar Ministerie schuift de medische missers op het bordje van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie geeft toe niet bij machte zijn het probleem op te lossen.

Claim
Advocaat Beer: "Tegenover je staat een geolied apparaat. Het is de dokter die meer dan wie dan ook verstand heeft van medische zaken. Het gaat om zijn aansprakelijkheid. Het is de organisatie om hem heen, het ziekenhuis waarbinnen hij functioneert, die ook een solidariteitsgevoel heeft. En dan is er ook nog eens de professionele verzekeraar die daar achter staat met eigenlijk onbeperkte financiële middelen om een claim buiten de deur te houden. Dus je moet als slachtoffer van goeie huize komen, je moet weten dat je veel moet investeren: tijd, kosten, emotie.

Verbetenheid
Zembla confronteert ook inspecteur-generaal H. Kingma van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en J. de Wijkerslooth, voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, met de machteloosheid van slachtoffers en vraagt naar oplossingen.

In de uitzending vertellen onder anderen Marc en Akkie Vastenhout (foto rechtsboven) hun verhaal. Ze hebben twee zoontjes: Roy en Timo, een tweeling. Roy wordt in de zomer van 2001 ineens ernstig ziek en wordt met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Roy is nooit goed onderzocht en na een serie medische fouten overlijdt hij. Zembla volgt Marc en Akkie Vastenhout tijdens hun procedure bij het Medisch Tuchtcollege in Groningen tegen de artsen. Ook daar krijgen ze klap na klap te verwerken, maar hun verbetenheid wordt alleen maar groter.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.