Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Maatregelen gemeenten tegen luchtvervuiling onvoldoende: 'Lucht in Nederland is ongezond'

26 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
milieuzone
De maatregelen die veel gemeenten nemen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn ‘onvoldoende’. Dat zegt het Longfonds: "In een groot deel van Nederland is de luchtkwaliteit onder de maat. In verschillende gemeenten worden zelfs de Europese normen overschreden." Uit onderzoek van TNO in opdracht van het Longfonds blijkt dat "door minder op hout te stoken en minder auto te rijden, een belangrijke bijdrage kan worden geleverd aan het gezonder maken van de lucht."
De bijdrage van persoonsverkeer aan de concentraties stikstofdioxide (NO2) in Nederland is gemiddeld 13 procent, maar in Amsterdam alleen al bijvoorbeeld 20 procent. Houtstook in de winter levert dan gemiddeld 10 procent van het fijnstof op.
Longartsen slaan alarm: risico's luchtvervuiling worden ernstig onderschat
Stel de luchtkwaliteit van je eigen omgeving vast
Via  de website van het Longfonds kan de luchtkwaliteit in de eigen omgeving worden vastgesteld. Het fonds hoopt dat burgers via die site ook aangeven waarover en hoe erg ze zich zorgen maken. Longfonds-directeur Michael Rutgers daarover: "Met deze campagne roepen we gemeenten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op luchtkwaliteit onderdeel te maken van de nieuw te vormen coalitie."
Volgens het Longfonds is de lucht die we inademen in Nederland is op de meeste plekken ongezond. "Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Elk jaar overlijden er ruim 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. En elke dag belanden er meer dan 40 mensen met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling."

Minder hout stoken helpt
Gemeenten kunnen en moeten volgens het Longfonds een rol spelen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. "Denk aan het invoeren van een milieuzone, het beperken van de houtstook bij nieuwbouwprojecten en voorlichting geven."
Geen vuiltje aan de lucht
ZEMBLA besteedde in april 2016 uitgebreid aandacht aan het thema fijnstof en ultrafijnstof. Volgens toenmalig minister Schultz blijft de blootstelling aan het schadelijke fijnstof binnen de normen, maar wetenschappers stellen dat er ook onder die norm gezondheidsschade is bij mensen. Ook waarschuwen ze voor de gevaren van ultrafijnstof, waarvan rond Schiphol vorig jaar verhoogde concentraties werden gemeten. In ‘Geen vuiltje aan de lucht’ onderzocht  ZEMBLA de vraag wie in het dossier fijnstof rekening houdt met onze gezondheid. Longarts Hans in 't Veen vertelde in de uitzending wat de gevolgen van fijnstof kunnen zijn:
Bekijk de uitzending: 'Geen vuiltje aan de lucht'
Milieudefensie sleepte vorig jaar de Nederlandse staat voor de rechter omdat Nederland niet voldoet aan de Europese richtlijnen voor de luchtkwaliteit. Dus schendt de Staat dat mensenrecht, vindt Milieudefensie. De rechter oordeelde dat de staat inderdaad meer moet doen en dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld. "Het plan moet maatregelen bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen", aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag .

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.