Vorig jaar is maar 143,5 miljoen euro afgenomen van criminelen. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in een stad als Tilburg jaarlijks 800 miljoen euro drugsgeld omgaat. Volgens schattingen verdienen criminelen jaarlijks 9,3 miljard euro met drugshandel, wapenhandel en mensenhandel. Daarvan pakt de overheid slechts ongeveer 1,5 procent af. Het bedrag dat in 2015 is afgepakt is wel iets hoger dan in 2014. Dat is het resultaat van samenwerking tussen onder meer politie, belastingdienst, FIOD en het Centraal Justitieel Incassobureau. Het afgepakte geld gaat naar de Staat.
Of het nu gaat om drugshandel, diefstal of fraude: in alle gevallen is geld de drijfveer van criminelen. Door dit geld af te pakken, raken politie en opsporingsdiensten hen op een plek waar het pijn doet: in de portemonnee, aldus het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in
een verklaring
.
Het 'plukbedrag' dat naar de schatkist gaat, groeide de afgelopen jaar: van 50 miljoen euro in 2012 en 90 miljoen euro in 2013 naar bijna 136 miljoen in 2014.
Geen centraal bankregister
Nederland heeft nog steeds geen centraal bankregister, in tegenstelling tot de ons omringende landen. Met zo’n register weten rechercheurs onmiddellijk bij welke banken een verdachte een rekening heeft. Nu moeten rechercheurs daarvoor alle banken apart benaderen.
In vertrouwelijke politierapporten uit 2013 en 2014, die in handen zijn van ZEMBLA, staat dat politieonderzoek naar financiële criminaliteit de recherche 100 tot 200 fulltime krachten kost aan administratief werk, zoals het overtikken van bankgegevens van verdachten.
ZEMBLA onderzoekt in de uitzending '
Misdaad loont
' hoe dat kan en waarom misdaad nog steeds loont.