Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Luchtvervuiling staat gelijk aan het meeroken van 5,3 sigaretten per dag

20-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
sigaret
Het effect van luchtvervuiling op de gezondheid kun je uitdrukken in het meeroken van sigaretten. En als je de luchtvervuiling in Nederland omrekent naar aantallen sigaretten, kom je erop uit dat we gemiddeld 5,3 sigaretten per dag meeroken in Nederland. Dat beweerde milieuorganisatie Milieudefensie onlangs in een nieuwsbericht.
Meeste meerokers in Zuid-Holland
Het woord fijnstof klinkt nogal abstract, maar bij het roken van sigaretten kun je je sneller voorstellen hoe schadelijk dat voor de gezondheid kan zijn. Dus koos de milieuorganisatie voor de tot de verbeelding sprekende vergelijking. Zo bleek onder andere dat inwoners van de provincie Zuid-Holland gemiddeld 6,1 sigaretten per dag meeroken. In Friesland zijn de gevolgen van luchtvervuiling minder erg, daar roken mensen omgerekend 3,6 sigaretten mee per dag.
Maar kun je die vergelijking tussen de gezondheidsgevolgen van luchtvervuiling en sigaretten wel maken? NRC besloot de berekeningen van Milieudefensie te checken en concludeerde: ja, dat kan.
Wetenschappelijke methode
Milieudefensie gebruikte voor haar persbericht onder andere onderzoek van de GGD Amsterdam, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit Utrecht, schrijft NRC. Die bedachten een methode om gezondheidsschade uit te drukken in sigaretten. De informatie over de vervuiling in Nederland baseerde Milieudefensie op basis van de meest recente onderzoeken van het RIVM naar de concentraties van stikstofdioxide en fijnstof.
Die gegevens, en de kennis van een wetenschappelijk artikel over hoe je de gezondheidsschade door luchtvervuiling kunt vergelijken met de gevolgen van passief roken, gebruikte Milieudefensie voor haar nieuws dat we massaal meeroken. 
Drie statistici
NRC liet drie statistici naar de claim van de milieuclub kijken. Twee van hen, Hoogleraar medische statistiek Hein Putter en hoogleraar biostatistiek Jelle Goeman waren het eens: de aanname van Milieudefensie is redelijk. Een derde deskundige, hoogleraar kwantitatieve data-analyse Manfred te Grotenhuis, was iets kritischer, maar ook hij concludeerde uiteindelijk dat Milieudefensie ‘terecht wetenschappelijk' had gepubliceerd.
Geen vuiltje aan de lucht
In april dit jaar besteedde Zembla nog uitgebreid aandacht aan het thema fijnstof en ultrafijnstof. Volgens minister Schultz blijft de blootstelling aan het schadelijke fijnstof binnen de normen, maar wetenschappers stellen dat er ook onder die norm gezondheidsschade is bij mensen. Ook waarschuwen ze voor de gevaren van ultrafijnstof, waarvan rond Schiphol vorig jaar verhoogde concentraties werden gemeten. In ‘Geen vuiltje aan de lucht’ onderzocht  ZEMBLA de vraag wie in het dossier fijnstof rekening houdt met onze gezondheid.
Lees  het hele verhaal in NRC  van dinsdag 
Bekijk  het overzicht  van het aantal meegerookte sigaretten per stad en provincie. Het oorspronkelijke bericht van Milieudefensie is  hier  te lezen.
Beeld: Flickr 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor