Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Lid Brabantse politiehondenvereniging opgepakt voor dierenmishandeling

23-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2369 keer bekeken
  •  
politiehonden - bijten als beloning deel 2
De politie heeft vanmorgen een 74-jarige man aangehouden omdat hij tijdens trainingen bij de politiehondenvereniging ‘PHV Steeds Vooruit’ in Gemonde zijn hond mishandelde. Dat heeft het Openbaar Ministerie aan Zembla laten weten. De zaak kwam volgens de politie aan het rollen dankzij de Zembla-uitzending ‘Bijten als beloning - deel 2’ waarin beelden van de mishandelingen werden getoond.

Op de beelden is te zien dat honden worden geslagen met een stok en een slipketting. Ook loopt een trainer naast een hond met een veedrijver, waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend.

Na de uitzending deed de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Politiehonden (KNPV) aangifte van dierenmishandeling en startte de politie een onderzoek. In de buurt werden getuigen gehoord en ook is naar spullen gezocht, maar er is niets in beslag genomen.

Officier van Justitie noemt beelden ‘vreselijk’

De officier van justitie neemt de zaak hoog op: “De beelden zijn vreselijk om te zien. Ik ben blij dat de KNPV eerder al actie heeft ondernomen in de richting van de verdachte. Wij gaan nu verder aan de slag met de strafrechtelijke kant van de zaak.”

Reactie politiehondenvereniging

Willie Toelen, voorzitter van ‘PHV Steeds Vooruit’, zegt tegen Zembla niet te weten dat er een lid van zijn vereniging is gearresteerd. Op het feit dat het OM de arrestatie heeft bevestigd zegt hij: “Hij zal wel op de beelden staan, maar ik kan er niets over zeggen. Ik wil eerst overleggen met de andere leden van ons bestuur.”

Toelen erkent dat de verdachte lid was van zijn vereniging, maar de man is volgens Toelen door de KNPV op non-actief is gesteld. Daarop is zijn lidmaatschap komen te vervallen.
De verdachte wordt vandaag uitgebreid verhoord op het politiebureau. De man heeft geen banden met de politie en is ook nooit werkzaam geweest bij de politie, laat het OM weten. Wanneer hij wordt voorgeleid voor een rechter-commissaris is nog niet duidelijk.

Buiten het aangehouden lid van de vereniging zijn er volgens het OM geen andere verdachten in beeld. Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat de verdachte de hond al enkele maanden niet meer in bezit heeft.

KNPV

De KNPV was vandaag telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Op 26 mei jongstleden schreef de KNPV nog wel op haar website:

“Op basis van het verrichte onderzoek hebben het hoofdbestuur en het afdelingsbestuur besloten tot sanctieoplegging ten aanzien van een aantal leden en bestuursleden van deze politiehondenvereniging.”

Ook schrijft de KNPV dat de erkenning van de betreffende vereniging ingetrokken blijft totdat een verbeterplan is goedgekeurd.
Voorzitter Toelen wil over sancties die de KNPV tegen zijn vereniging, of leden daarvan, heeft getroffen verder niets zeggen. “Dat hebben we zo afgesproken met de KNPV.”

Bijten als beloning – deel 2

In de Zembla-uitzending ‘Bijten als beloning - deel 2’ stellen klokkenluiders dat de mishandelingen bij de Brabantse vereniging niet op zichzelf staan, maar dat er in Nederland op grote schaal honden worden mishandeld.

De klokkenluiders zien ook een te grote verwevenheid tussen de politie en de KNPV. De politie neemt er bijna al haar honden af, hondengeleiders van de politie trainen ook bij de KNPV en politiemensen bekleden er bestuursfuncties. Daardoor zou de politie niet voldoende optreden tegen dierenmishandeling door KNPV-leden.
De Nationale Politie ontkent tegenover Zembla de verwevenheid met de KNPV, omdat het volgens de politie individuele agenten vrijstaat om lid te zijn van een vereniging of daar een bestuursfunctie te bekleden. “Er is geen sprake van een formele relatie”.

Echter noemt de Nationale Politie het "onwenselijk als er politiemensen zijn, die weet hebben van mishandelingen binnen de KNPV en dat niet melden." Als daarvoor aanwijzingen zijn, zal de politie tegen hen optreden, zo liet de Nationale Politie eerder aan Zembla weten.

Kijk de uitzending 'Bijten als beloning - deel 2':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.