Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politiehonden in opleiding nog steeds mishandeld

11-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9572 keer bekeken
  •  
politiehonden2
Politiehonden die bij particuliere verenigingen in opleiding zijn, worden nog steeds mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur. Dat zeggen verschillende klokkenluiders vanuit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) tegen Zembla. Zembla beschikt over actuele videobeelden van mishandelingen bij een Brabantse KNPV-vereniging*. De voorzitter van de Brabantse vereniging erkent de mishandelingen in Zembla. Die zijn volgens de voorzitter nodig, omdat “je de honden anders niet de baas kunt.”
Politiehonden worden eerst getraind bij ruim 350 particuliere clubs die zijn verenigd in de KNPV. Daarna koopt de politie de gecertificeerde honden.
Mishandelingen Brabantse KNPV-vereniging
Op de beelden van de mishandelingen bij de Brabantse vereniging is te zien dat honden worden geslagen met een stok en een slipketting. Ook loopt een trainer naast een hond met een veedrijver, waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend.
 
De klokkenluiders stellen dat het incident niet op zichzelf staat, maar dat er nog steeds in Nederland op grote schaal honden worden mishandeld. De voorzitter van de Brabantse vereniging* zegt dat de politie weet van de mishandelingen daar, omdat die ook te zien zijn als ze komt kijken om de honden aan te kopen.
Verwevenheid politie
De klokkenluiders zien ook een te grote verwevenheid tussen de politie en de KNPV. De politie neemt er bijna al haar honden van af, hondengeleiders van de politie trainen ook bij de KNPV en politiemensen bekleden er bestuursfuncties. Daardoor zou de politie niet voldoende optreden tegen dierenmishandeling door KNPV-leden.

Lees meer over de uitzending: 'Bijten als beloning - deel 2'

De Nationale Politie ontkent de verwevenheid met de KNPV, omdat het volgens de politie individuele agenten vrijstaat om lid te zijn van een vereniging of daar een bestuursfunctie te bekleden. “Er is geen sprake van een formele relatie”.

Echter noemt de Nationale Politie het "onwenselijk als er politiemensen zijn, die weet hebben van mishandelingen binnen de KNPV en dat niet melden." Als daarvoor aanwijzingen zijn, zal de politie tegen hen optreden, zo laat de Nationale Politie weten.

'Geen incidenten'

Al in 2018 onthulde het televisieprogramma RamBam, dat er bij KNPV-verenigingen honden worden mishandeld. Vorig jaar toonde het programma Undercover in Nederland dat opnieuw aan. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid deed dit af als incidenten. De KNPV beloofde na de onthullingen van Undercover in Nederland tegen dierenmishandeling te zullen optreden.

Maar volgens bronnen die Zembla spreekt, maken veel KNPV-leden zich nog steeds schuldig aan dierenmishandeling. En ook stellen ze dat het geen incidenten zijn.
Wil Blaas, voorzitter van het landelijke hoofdbestuur van de KNVP, zegt in Zembla dat hij sinds zijn aantreden in augustus 2020 geen meldingen van dierenmishandeling heeft gehad.

Maar op de vraag of dat betekent dat er binnen de KNVP geen dierenmishandeling is, antwoordt hij: “Nee. Dat zou een illusie zijn.” De KNPV start in ieder geval een onderzoek naar de Brabantse vereniging waarvan Zembla de mishandelingen aantoont.
Politie mag stroom blijven gebruiken
Per 1 juli dit jaar is het gebruik van stroomapparatuur bij honden die worden opgeleid verboden. Maar politie en Defensie mogen de honden waar ze al mee werken wel met stroom blijven trainen. Omdat - zo stelt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een toelichting bij het aanstaande verbod - ‘het niet altijd mogelijk is met stroom opgeleide honden in te zetten zonder het gebruik van stroom’.

* De naam van de Brabantse KNPV-vereniging en diens voorzitter zijn bij de redactie bekend. 
Wederhoor en documenten
De KNPV heeft op haar website een reactie gepubliceerd op de uitzending Bijten als beloning- deel 2.

Onze reactie:
Keuringsreglement Politiehond I en II:
Antwoorden van minister Grapperhaus op Kamervragen over training politiehonden:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.