Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leers wil 'lokaal belang' meewegen bij asielzoekers

26-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
leers-wil-lokaal-belang-meewegen-bij-asielzoekers
Minister Gerd Leers (Asiel) wil het 'lokaal belang' meewegen bij het al dan niet toepassen van zijn discretionaire bevoegdheid om een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven.

Dat zei hij zaterdag in het VPRO/VARA-radioprogramma Argos . '' Het kan heel goed zijn dat iemand zo ingeburgerd is in een gemeenschap dat het schrijnend is, ook voor mensen om hem heen, om hem er uit te halen en te zeggen: je moet toch maar terug '', zei Leers in Argos. '' Dat aspect, die schrijnendheid wil ik laten meewegen. ''

Tot nu toe kan het belang,  dat een lokale gemeenschap hecht aan het blijven van een asielzoeker, niet worden meegewogen als de minister voor de vraag staat of hij gebruik wil maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Minister Gerd Leers (Asiel) wil het 'lokaal belang' meewegen bij het al dan niet toepassen van zijn discretionaire bevoegdheid om een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven.
Burgemeester Leers
In ZEMBLA ' Onderduiken met illegalen ' zagen we het voorbeeld van Serafettin Yilmaz die met zijn gezin al twaalf jaar Maastricht woont. Al hun verzoeken om een verblijfsvergunning zijn afgewezen. In 2008 wordt Yilmaz opgepakt om uitgezet te worden. Burgemeester Gerd Leers springt voor hem in de bres. Leers schrijft een brandbrief aan toenmalig minister Hirsch Ballin van Justitie met het verzoek om Yilmaz als schrijnend geval toe te laten.

Minister Leers
Eenmaal minister van Immigratie, Integratie en Asiel beslist Leers anders. De familie Yilmaz moet het land uit. Leers gaat zelfs in hoger beroep als de rechter de familie Yilmaz gelijk geeft. In het gedoogakkoord met de PVV is afgesproken dat Leers terughoudend moet zijn met zijn bevoegdheid om schrijnende gevallen toe te laten.

Advies
De Adviescommissie Vreemdelingenzaken adviseerde Leers mede naar aanleiding van het geval van de familie Yilmaz beter naar de lokale siuatie te kijken.
In Argos zei Leers hierover dat "de minister" gelijk had, maar dat de zaak ook heeft geleerd dat het goed zou zijn als het lokale belang kan worden meegewogen.

Brief
Leers zal over zijn voornemen binnen een paar weken een brief naar de Tweede Kamer sturen. De Kamer hoeft er volgens hem verder niet over te beslissen; de minister kan zelf zijn discretionaire bevoegdheid invullen, mits het maar ''eerlijk en consequent'' gebeurt en er geen willekeur ontstaat.
Dat is ook de reden dat burgemeesters er niet over kunnen beslissen en dat het een zaak moet blijven van de minister, aldus Leers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.