Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Langdurige zorg aan huis laat nog veel te wensen over'

26-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ouderenzorg ANP
De zorg aan huis voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking laat nog veel te wensen over. Een nieuw zorgstelsel, dat sinds 2015 van kracht is, had hier verandering in moeten brengen. Dit is echter op een aantal vlakken niet gelukt, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van een een evaluatie van de hervorming Langdurige Zorg.

Het SCP stelt vast dat er in de afgelopen jaren niet meer vrijwilligers en mantelzorgers zijn bijgekomen om voor hun naasten te zorgen. Voor de overheid was dit wel het uitgangspunt bij het invoeren van de nieuwe zorgregels.
Kwaliteit leven niet toegenomen
Mede door het nieuwe beleid wonen er wel meer ouderen langer zelfstandig thuis. Zij kunnen gebruikmaken van ondersteuning van de gemeente. Maar de kwaliteit van leven, redzaamheid en deelname aan de samenleving van gebruikers van deze ondersteuning zijn volgens het planbureau niet verbeterd.
'Coalitie wil meer aandacht voor thuiswonende ouderen'
Gat tussen zorg en ondersteuning thuis
Om de knelpunten aan te pakken pleit het planbureau onder meer voor betere ondersteuning van zorgbehoevenden. “Ook zijn oplossingen nodig voor het gesignaleerde ‘gat’ tussen de zorg en ondersteuning thuis en in instellingen. Mensen met verschillende hulpbehoeften zijn gebaat bij professionele regievoerders die alle hulp organiseren en coördineren'', staat er in het rapport.
Zorgverzekeraars
Gemeenten en zorgverzekeraars zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor onder meer de maatschappelijke ondersteuning en wijkverpleegkundige zorg aan langdurig zieken en ouderen. Sindsdien groeien de uitgaven aan langdurige zorg en ondersteuning minder hard dan voorheen.

Zorg om de zorg
ZEMBLA maakt eerder de reportage ‘ Zorg om de zorg ’ over de gevolgen van het groeiend aantal ouderen dat langer thuis blijft wonen en hoe mensen die zelf al op leeftijd zijn, veelal ten koste van zichzelf, voor anderen zorgen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.