Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Coalitie wil meer aandacht voor thuiswonende ouderen

12-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP - thuiszorg
De coalitiepartijen D66, CDA, VVD en ChristenUnie willen dat het kabinet meer aandacht steekt in de zorg voor thuiswonende ouderen. Daarvoor heeft D66-Kamerlid Vera Bergkamp dinsdagmiddag een motie ingediend. Het Kamerlid wil dat minister van Hugo de Jonge van Volksgezondheid de kwaliteit van de thuiszorg onder de loep neemt.
Straks wonen miljoenen ouderen thuis
De afgelopen periode is vooral veel aandacht geweest voor verpleeghuizen, maar Bergkamp wil dat er beter naar de thuiswonende ouderen gekeken gaat worden. In Zorgvisie zegt ze over de motie: “Het karakter van het verpleeghuis verandert. Mensen verblijven er steeds korter, vaak met complexere problemen en een intensieve zorgbehoefte. Maar straks wonen miljoenen ouderen thuis. Als we nu geen plannen maken hoe we in de toekomst de zorg voor thuiswonende ouderen regelen, zitten we over tien of twintig jaar met onze handen in het haar.”
'Zorg op niveau houden'
Op dit moment woont vier procent van de ouderen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Dat aantal zal in de toekomst nog minder worden, voorspelt het CBS. Het aantal ouderen met kwetsbare gezondheid dat thuis blijft wonen, neemt dus toe. Het D66-Kamerlid vindt het belangrijk dat ouderen die langer thuis wonen net zo goed recht hebben op goede zorg. Ze vindt het geen goede zaak dat hier nog geen concrete plannen voor zijn. Bergkamp: “Er is nu nog niet een begin van een visie op wat er precies op ons af komt. Ik wil dat de minister gaat verkennen wat ervoor nodig is om de zorg thuis kwalitatief op hoog niveau te houden.”
In de motie zegt Bergkamp dat het kabinet naar alle vormen van zorg aan huis moet kijken: ‘van een verpleegkundige die medicijnen toedient tot een verzorgende die steunkousen aan- en uittrekt. Maar het gaat ook om de installatie van een traplift en het aanpassen van een woning.’
Zorg om de zorg
ZEMBLA maakt eerder de reportage ‘ Zorg om de zorg ’ over de gevolgen van het groeiend aantal ouderen dat langer thuis blijft wonen en hoe mensen die zelf al op leeftijd zijn, veelal ten koste van zichzelf, voor anderen zorgen. Bekijk de uitzending hier:
Meneer Harmsen wacht op hulp
Kijk ook van ZEMBLA: ‘ Meneer Harmsen wacht op hulp

Meer over:

zorg om de zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.