Lakeman stelt Rabo aansprakelijk voor swapschade
08-02-2016
• leestijd 2 minuten
Stichting Swapschade stelt een collectieve procedure (massaclaim) tegen de Rabobank in het vooruitzicht. Volgens Pieter Lakeman, voorzitter van de stichting, is de Rabobank aansprakelijk voor alle schade die voortvloeit uit vooral met mkb-bedrijven gesloten renteswap-overeenkomsten. De stichting meent dat de Rabobank tekort is geschoten in de zorgplicht en vele klanten onjuist heeft geïnformeerd of zelfs misleid heeft. Lakeman wil alle daaruit voortvloeiende schade op de Rabobank verhalen.
Kosten
Door de bank is bij de verkoop van renteswaps niet duidelijk gewezen op mogelijke risico's en schades. Zo kunnen gedupeerde klanten bij het afsluiten van renteswapcontracten niet profiteren van rentedalingen, terwijl dat bij een rentecap wél had gekund. Ook directe en indirecte kosten als gevolg van het onderbrengen van klanten bij bijzonder beheer van de bank dienen volgens Lakeman te worden vergoed.
Instemming
Lakeman stelt de Rabobank ook aansprakelijk voor de sinds januari 2015 door de bank aan gedupeerde klanten verstrekte 'onjuist en misleidende informatie en onware gespreksverslagen'. Klanten die niet tegen deze misleidende gespreksverslagen in het geweer komen, lopen het risico dat dit door de rechter wordt geïnterpreteerd als een vorm van instemming met de Rabo-visie.
ABN-AMRO
Stichting Swapschade kondigde eerder aan ook ABN AMRO aansprakelijk te stellen voor de schade als gevolg van de verkoop van renteswap-overeenkomsten. Inmiddels wordt met deze bank onderhandeld over een minnelijke regeling voor de bij Stichting Swapschade aangesloten ondernemers.
Lakeman schrijft dat hij bereid is om te proberen met de Rabobank tot een dergelijke regeling te komen. Hij nodigt de bank uit om zo spoedig mogelijk in overleg te treden. Als deze uitnodiging niet op korte termijn wordt aanvaard, start Lakeman zijn collectieve procedure tegen de Rabobank.