Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Lagere levensverwachting door scheiding zorg lichaam en geest

27-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
ANP-405350301
De zorg voor mensen met een lichamelijke aandoening en die voor mensen met een geestelijke aandoening is te veel gescheiden. Daardoor krijgt een groeiende groep patiënten met een combinatie van lichamelijke en psychische aandoeningen niet de juiste zorg en hebben zij soms zelfs een aanzienlijk lagere levensverwachting. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. 

Combinatie 
Mensen hebben vaak psychische en lichamelijke aandoeningen tegelijk en door de vergrijzing groeit de groep met een dergelijke combinatie. Psychische en lichamelijke aandoeningen kunnen elkaar negatief beïnvloeden, weet de Gezondheidsraad.

"Door een depressie kan lichamelijke zorg, zoals de revalidatie na een hartoperatie, stagneren. Medicatie tegen psychosen kan zorgen voor gewichtstoename en problemen met de stofwisseling. Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen leven vijftien tot twintig jaar korter als gevolg van onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas." 
Verkeerde diagnose 
Ook kunnen zorgverleners aandoeningen die eigenlijk buiten hun zorggebied vallen over het hoofd zien of een verkeerde diagnose stellen. Lichamelijke klachten kunnen voor een psychische aandoening worden aangezien en andersom, waarschuwt de raad. Ook hebben patiënten vaak een nieuwe verwijzing nodig omdat de zorg op het ene terrein niet wordt vergoed omdat het eigenlijk op het andere thuishoort.

In de Zembla uitzending 'Gegijzeld door anorexia' wordt de problematiek rondom meerdere psychiatrische problemen geschetst. Anorexia is de dodelijkste psychiatrische ziekte die jaarlijks tussen de 275 en 550 levens eist. Van de 5600 anorexiapatiënten die Nederland telt, herstelt 30 procent maar gedeeltelijk en 26 procent niet. Volgens psycholoog Peer van der Helm, gaat het bij de groep die gedeeltelijk of helemaal niet herstelt om meisjes die behalve anorexia ook nog aan andere psychiatrische problemen lijden. "Het is voor hen vooral heel moeilijk om een goede behandelplek te vinden."

Zo is Nine (21) verschillende keren opgenomen geweest in een eetkliniek. In de uitzending vertelt ze dat ze bleef vastlopen totdat ze een psychologisch onderzoek kreeg en de diagnose autisme werd gesteld. "Sinds die diagnose vallen heel veel puzzelstukjes op z’n plek”, vertelt Nine. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.