Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Kwaliteit water in veel sloten en vijvers onvoldoende'

22-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
Sloot
De kwaliteit van het water in kleine wateren zoals sloten, vijvers en grachten is in 80 procent van de gevallen matig of slecht. Dat komt naar voren uit een burgeronderzoek van Natuur & Milieu waaraan 2600 Nederlanders deelnamen. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzochten honderd locaties en kwamen tot dezelfde conclusie.

Volgens Natuur & Milieu is de kwaliteit in 57 procent van de onderzochte wateren slecht, bijvoorbeeld door kroos of algen. Op 23 procent van de locaties is de kwaliteit matig en op 20 procent van de locaties is de kwaliteit goed. "Het moet op veel plekken echt beter", aldus Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. "Dit water is het leefgebied van vogels, insecten, vissen en planten. We genieten er dagelijks van. Maar door vervuiling loopt de biodiversiteit gevaar en wordt onze drinkwaterzuivering steeds moeilijker en duurder." 

Medicijnresten
De vervuiling in het water komt onder meer door mest, bestrijdingsmiddelen, rioolwater en medicijnresten. Op veel plekken zijn de concentraties stikstof en fosfaat te hoog volgens het NIOO-KNAW. Die stoffen horen in water voor te komen, maar als er te hoge concentraties zijn dan groeien de planten te snel. Dat werkt verstikkend voor ander waterleven.

In deze video laten we zien hoe zuiveringsinstallaties omgaan met de steeds groter wordende uitdaging om ons drinkwater vrij te houden van medicijnresten: 
Bestrijdingsmiddelen 
De regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Telers moeten specifieke technieken inzetten om te voorkomen dat bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomen en zo het milieu vervuilen of de gezondheid van mensen en dieren schaden. Toch hield één op de drie boeren en telers die vorig jaar is gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zich niet aan de regels voor bestrijdingsmiddelen.

Vorig jaar september kreeg Zembla beelden in handen waarop te zien is dat personeel tijdens bespuitingen van gewassen onbeschermd wordt blootgesteld aan landbouwgif. De teler begaat nog meer overtredingen: zo spuit hij terwijl het hard waait en spuit hij boven een sloot. Zo kan het oppervlaktewater naast de akker verontreinigd raken.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.