Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

NVWA: Een op drie agrariërs overtreedt regels bestrijdingsmiddelen

20-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Spuiten
Eén op de drie boeren en telers die vorig jaar is gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hield zich niet aan de regels voor bestrijdingsmiddelen. De NVWA controleerde in 2019 in totaal 121 bedrijven die buiten gewassen verbouwen, zoals groenten, fruit of bloembollen. Van die bedrijven voldeed 67 procent aan alle voorwaarden die in de wet staan.

In 2016 kwamen de boeren beter uit de controles: toen hield 80 procent van de gecontroleerde bedrijven zich aan de regelgeving.

Driftreducerende maatregelen 
De regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Telers moeten specifieke technieken inzetten om te voorkomen dat bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomen en zo het milieu vervuilen of de gezondheid van mensen en dieren schaden.
Inspecteurs zagen dat niet alle bedrijven beschikken over de voorgeschreven technieken. Het gaat meestal mis op de zogeheten "driftreducerende maatregelen". Als bestrijdingsmiddelen worden ingezet, moet dat zo gericht mogelijk gebeuren. Dat betekent concreet bijvoorbeeld dat een fruitteler die boompjes naast een sloot bespuit, speciale doppen op zijn spuit moet zetten die de middelen minder ver verspreiden.

De NVWA gaat nader onderzoek doen naar de oorzaken van de lage naleving van de regels. "Ondertussen gaan de inspecties in het veld door", aldus de dienst.

'Fouter dan fout'
Vorig jaar september kreeg Zembla beelden in handen waarop te zien is dat personeel tijdens bespuitingen van gewassen onbeschermd wordt blootgesteld aan landbouwgif. Niels Zuurbier, bestuurder bij LTO, noemt deze manier van spuiten 'fouter dan fout'. De teler begaat nog meer overtredingen: zo spuit hij terwijl het hard waait en spuit hij boven een sloot. Zo kan het oppervlaktewater naast de akker verontreinigd raken. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.