Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kritiek VS op uranium Petten

13-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kritiek-vs-op-uranium-petten
Van hoogverrijkt uranium kunnen kernwapens worden gemaakt. Daarom beloofde Nederland op de vorige top dat de kernreactor in Petten zou omschakelen naar het minder gevaarlijke laagverrijkt uranium. Amerika bood daarvoor miljoenen euro's aan financiële steun.

Eerder in de problemen
De kernreactor in Petten wordt beheerd door vier bedrijven. Drie particuliere en één Europees bedrijf. De milieupolitie doet een inval en treft naar eigen zeggen Oost-Europese toestanden aan. De drie particuliere bedrijven worden veroordeeld tot een forse geldboete. Het Europese bedrijf gaat vrijuit.

Ambtenaren van gemeenten, provincies en de rijksoverheid moeten zich aan de wet houden. Maar overheden die een strafbaar feit plegen, gaan meestal vrijuit. Zelfs bij ernstige misdrijven als dood door schuld, wordt een zaak tegen een ambtenaar of een gemeente geseponeerd.

Naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending 'Overheid in overtreding' (2005) start Greenpeace een artikel 12 procedure tegen de Kernreactor Petten. De Europese eigenaar van de kernreactor in Petten, Euratom, wordt vervolgd voor ernstige milieuovertredingen. Het Gerechtshof Amsterdam heeft Greenpeace Nederland hierover in het gelijk gesteld.

Minister van Justitie Donner had aangegeven geen juridische stappen te willen ondernemen vanwege mogelijke 'immuniteit' van Euratom (de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie). Het Amsterdamse Gerechtshof acht immuniteit echter niet van toepassing, en heeft de Officier van Justitie in Alkmaar bevolen Euratom alsnog te vervolgen. Drie andere bedrijven, waarbij vergelijkbare milieuovertredingen werden geconstateerd zijn inmiddels veroordeeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.