Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kremlincriticus Aleksej Navalni mogelijk vergiftigd

20-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Aleksej Navalny anp

De Russische Kremlincriticus en corruptiebestrijder Aleksej Navalni, is in kritieke toestand in een ziekenhuis in Omsk opgenomen. Hij is volgens zijn woordvoerster zeer waarschijnlijk vergiftigd. Via sociale media zijn beelden verspreid waarop Navalni kermt van de pijn in een vliegtuig. Het toestel maakte daarom een noodlanding in Omsk. Woordvoerster Kira Jarmisj zei dat hij het bewustzijn al in het vliegtuig heeft verloren en nu op de intensive care ligt. Hij ligt in coma.

Het zou volgens Jarmisj niet de eerste keer zijn. Ze zei dat vorig jaar al een poging is gedaan hem te vergiftigen in de gevangenis. De 44-jarige Navalni is de voorman van de liberale oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij heeft op internet een aanhang van miljoenen en heeft vaak tienduizenden mensen op de been gebracht om tegen regeringsbeleid te demonstreren. Navalni heeft ook veel vijanden in kringen van machtige oligarchen door zijn publicaties op internet van zijn onderzoeken naar corruptie en machtsmisbruik.

In coma
Een hoofdarts in het ziekenhuis heeft tegen journalisten gezegd dat Navalni's toestand ernstig maar stabiel is, zonder iets over de mogelijke oorzaak te zeggen. Artsen in het Siberische Omsk onderzoeken of en hoe Navalni is vergiftigd. Ze denken daarbij ook aan voedselvergiftiging.

Jarmisj klaagt op Twitter dat de artsen opzettelijk terughoudend zijn en dat het in de intensivecareafdeling wemelt van de politieagenten. Ook zegt ze dat de vrouw van de patiënt hem niet mag zien en dat er in het ziekenhuis informatie wordt achtergehouden over zijn gezondheidstoestand. Het is de artsen verboden iets over de patiënt te zeggen volgens Jarmisj. Navalni ligt volgens haar in coma aan de beademing. Jarmish denkt dat Navalni is vergiftigd met een stof die in zijn thee is gedaan, omdat dat het enige was dat hij had gedronken.

Burgemeester Moskou
In 2013 werd Navalni bij verkiezingen voor de burgemeester van Moskou tweede met 27 procent van de stemmen. Hij is vooral onder jonge Russen populair. Volgende maand zijn er regionale verkiezingen in Rusland. In het Russische Verre Oosten zijn al geruime tijd massale protesten tegen de regering van Poetin.

De oppositieleider was bezig zich voor te bereiden op die stembusgang en kandidaten te selecteren om te gaan steunen. De autoriteiten werken Navalni doorgaans tegen met onder meer huiszoekingen en met beschuldigingen. Hij is onder meer veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens fraude. Navalni is pas nog aangeklaagd omdat hij op internet een 93-jarige oorlogsveteraan zou hebben beledigd. In 2017 moest hij zich in een gespecialiseerd ziekenhuis in Spanje aan een oog laten opereren, nadat iemand een chemische stof in zijn gezicht had gegooid en hij aan een oog blind dreigde te worden.

De Russische autoriteiten zeggen bereid te zijn om de behandeling van Navalni in het buitenland plaats te laten vinden, mocht dat gewenst zijn. Regeringswoordvoerder Peskov zei te hopen dat Navalni snel herstelt. 

Magniskty
Navalni sprak ook kritisch over de arrestatie en dood van Sergei Magnitsky. Magnitsky was een Russische advocaat die in 2009 na martelingen en gebrekkige medische zorg in een cel in Moskou overleed. Hij werd gearresteerd nadat hij een enorme Russische belastingfraude had ontdekt.

In de Zembla-uitzending ‘Geld en gif uit Moskou’ komt Magnitsky’s opdrachtgever Bill Browder aan het woord. Hij voert sinds de dood van Magnitsky wereldwijd campagne om sancties in te stellen tegen de Russische betrokkenen bij deze zaak. Dit tot ongenoegen van het Kremlin. Verschillende sleutelfiguren in de fraudezaak zijn inmiddels ook onder verdachte omstandigheden omgekomen.

Lees ook: 14 verdachte sterfgevallen: werk van Russische sluipmoordenaars?

Kijk de uitzending 'Geld en gif uit Moskou':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.