Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kostendekkende melkprijs verder weg dan ooit

04-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
de-topsporters-van-de-melkindustrie-deel-2

Uit cijfers van Dutch Dairymen Board (DDB) over productiekosten voor een kilo melk voor 2015 blijkt dat dat kloof tussen opbrengstprijs en kostprijs groter wordt. Ook bij de grotere bedrijven is de kloof tussen de opbrengstprijs en de kostprijs fors. Met een onderdekking van maar liefst 30%, lijdt de melkveehouderij grote verliezen.

Geen positief effect op kosten door afschaffing melkquotering
Wat ook blijkt uit de kostenberekening, is dat er geen enkel positief effect is te meten in de hoogte van de kostprijs door het wegvallen van de quotumkosten. Voorstanders van de afschaffing van het melkquotum hebben dit steeds verkondigd.

Kostprijs
De berekening toont aan, dat met een gemiddelde melkprijs van 30,75 cent per kg en een kostprijs van 44,50 cent per kg, er een tekort aan melkgeld wordt geregistreerd van bijna 15 cent.
Grote melkveehouders wisten al dat, als de prijs onder de 30 cent zou komen, er grote problemen zouden ontstaan. De melkveehouder uit de ZEMBLA uitzending ‘ Topsporters in de melkindustrie ’ meldde dit weekeind dat hij nog maar 24 cent per liter ontvangt.



Volgens de onderzoekers heeft de situatie zich in de loop van 2016 nog verder verscherpt

Oplossing
De oplossing die DDB aandraagt is om vrijwillig minder melk te produceren om de markt te stabiliseren. ‘ Als deze vrijwillige maatregel wordt ondersteund met een financiering van de overheid voor de deelnemers, kan men rekenen op een grote bereidwilligheid onder de Europese melkveehouders om deel te nemen. Omdat het dan voor niemand verlies oplevert.

Als de financiële tegemoetkoming hoog genoeg is, kan met deze maatregel genoeg volume van de markt worden ingehouden om de markt te stabiliseren en in het verlengde, de melkprijs op de weg terug naar boven te helpen. Een resultaat dat voor alle Europese melkveehouders verlichting zal brengen, ’ aldus DDB. 

DDB meent dat men dan ook niet meer hoeft terug te vallen op ineffectieve marktinstrumenten zoals interventie en private opslag door de Europese overheid.

Rabo ziet lichtpuntjes op zuivelmarkt
Er zijn lichtpuntjes te zien op de zuivelmarkt en de bodem van de melkprijs lijkt te zijn bereikt. Maar een snelle opleving van de melkprijs zit er nog niet in. Dat schrijft Rabobank in een woensdag gepubliceerd rapport over de zuivelmarkt.
De melkprijs zakte in het tweede kwartaal naar 25 euro per 100 kilo en de prijzen lagen in juni 15 procent lager dan vorig jaar. Maar volgens Rabobank is inmiddels een toename van de vraag naar kaas en boter te zien en een tijdelijke opleving van de prijzen.
De grote melkvoorraden vormen echter een belemmering voor een snelle opleving van de prijs. De vraag naar basiszuivelproducten moet sterker groeien om de wereldwijde zuivelproductie te verwerken. Een prijsherstel wordt daarom niet eerder verwacht dan begin 2017. De prijs zal dit jaar naar verwachting niet stijgen tot boven de 30 euro per 100 kilo melk, aldus Rabo.
De bank berekent dat er naar schatting circa 6,4 miljoen ton aan melkproducten in voorraad ligt, wat neerkomt op 7,5 procent van de jaarlijkse wereldwijde handel.
Tot dusver weet een groot deel van de melkveehouders op eigen kracht de periode van lage prijzen door te komen, geholpen door opgebouwde financiële reserves. Maar de aanhoudend lage prijzen blijven de komende tijd het weerstandsvermogen van melkveehouders op de proef stellen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor