De KNVB wil amateurclubs waarvan vast staat dat ze met de belastingaangifte hebben gefraudeerd direct uit de competitie halen. Nog voor de belastingdienst met een naheffing of boete komt en ook voor een eventueel faillissement. Nu kunnen clubs nog schikken met de belastingdienst of de naheffingen en boetes betalen om hun plek te behouden. Maar dat is wat de KNVB betreft verleden tijd: “Als ze willens en wetens de boel hebben geflest, dan moeten ze uit de competitie of teruggezet worden naar een lagere competitie”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB woensdag in de ZEMBLA uitzending ‘Stelletje Amateurs’.
De KNVB reageert in ZEMBLA op onderzoek van het programma naar de financiële situatie in de top van het amateurvoetbal.
Uit faillissementsverslagen en gesprekken met curatoren blijkt dat de fiscus over de periode na 2009 tot nu bijna acht miljoen euro aan niet betaalde belasting vordert van zeven failliete amateurclubs. Volgens de fiscus is daarvan bijna twee miljoen nooit meer te innen, omdat er niets meer te halen is. De resterende zes miljoen euro probeert de fiscus op dit moment nog binnen te halen.
Maar volgens curator Janina Maduro is de kans klein dat de fiscus daar ooit iets van terug ziet: “
We hebben het over wat doeltjes, wat ballen en een massagetafel hier of daar. Heel veel is het niet. Er komt nauwelijks geld uit.
” Volgens Maduro draait de samenleving op voor dit soort faillissementen.
Big business
Amateurvoetbal is big business waar enorm veel geld in omgaat. “
Het gaat om bedragen tot wel 500.000 euro bij de grotere amateurclubs
”, aldus Driek Kamps directeur van de Belastingdienst.
Kleine dorpsclubs die lonken naar de top trekken topspelers aan uit de hogere divisies of zelfs uit het betaald voetbal. Spelers die hoge vergoedingen krijgen van de club. Voetballer Nick de Graaf: “
Ik kon bij de amateurs drie keer meer verdienen dan bij een profclub.
”
Van der Zee ziet dit ‘met lede ogen aan’ en zegt dat de KNVB hier niets aan kan doen: “
De blinde ambitie om alleen maar met het eerste elftal het aller-hoogste te spelen, daar geloof ik helemaal niet in, ik vind het een slechte ontwikkeling.
”
Zwart betalen
De afgelopen jaren komt een aantal clubs in de problemen. Ze worden verdacht van belastingontduiking. Sommigen spelers krijgen zwart betaald. Geld waar dus geen loonbelasting over betaald wordt. Dit wordt door verschillende voetballers aan ZEMBLA bevestigd. Ze doen dat anoniem uit angst voor boetes van de ficus.
Ze verklaren: “
Ik kreeg enveloppen met geld van een sponsor. Daar werd geen belasting over betaald.” Of: “Ik kan zo tien clubs opnoemen waar zwart geld in het spel is.
” En: “
Het gebeurt overal. Maar jongens die afspraken hebben over zwart geld, gaan dat nooit openlijk vertellen.
”
Hoeveel zwart geld er op dit moment omgaat in het amateurvoetbal, is niet bekend. De KNVB geeft in ZEMBLA toe dat ze kritischer naar de clubs moeten kijken. “
In een aantal gevallen doen we dat onvoldoende
”, bekent Van der Zee.