Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

KNSA komt met meldpunt voor gevaarlijke schutter

27-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
de-schietclub
Om beter zicht te krijgen op schutters die dreigen door te draaien, stelt de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) een speciaal meldpunt in. Het meldpunt is bedoeld voor burgers, maar ook mede-schutters en bestuursleden van schietverenigingen. Zij kunnen bellen naar het speciale telefoonnummer als het vermoeden bestaat, dat een lid van een schietvereniging die vuurwapens thuis heeft, een gevaar vormt voor zichzelf of anderen. ’We gaan dan onderzoek doen om te kijken of er een vergissing is gemaakt bij de vergunningverlening’, zegt S. Duisterhof, directeur van de KNSA, in de ZEMBLA-aflevering ‘De schietclub’.
 
Uit de ZEMBLA aflevering blijkt dat zowel politie als schietverenigingen nauwelijks zicht hebben op de psychische gesteldheid van hun leden. De afdeling Bijzondere Wetten van de politie is verantwoordelijk voor de afgifte en controle op wapenvergunningen. Zij bepaalt wie geschikt is om wapens te bezitten. Maar hoe bepaal je dat? Wat als iemand psychische problemen heeft? Politieagent W. de Gans, coördinator Bijzondere Wetten Noordwest Veluwe: ‘Dat is lastig. Iemand met mentale problemen kan er altijd doorglippen. Wij hebben daar geen zicht op. (…) Ik ben geen arts, ik kan dat niet bepalen.’

De Gans geeft verder aan dat de politie zich niet houdt aan de richtlijn uit de Wapencirculaire dat er minstens eenmaal per jaar een huisbezoek moet worden afgelegd bij particuliere wapenbezitters. Hij komt met de bezetting van twee personen van het bureau Bijzondere Wetten in zijn regio niet verder dan eens in de vier jaar. Zeker mensen die een eerste wapen thuis mogen houden, moeten een huisbezoek krijgen. Maar ZEMBLA filmde een schutter die nog nooit is gecontroleerd in de afgelopen drie jaar, ook niet na de aanschaf van zijn eerste wapen.

ZEMBLA was ook bij iemand thuis die vijf wapens in zijn kluis heeft. Daarnaast werd bij hem ook een verzameling Duitse legerspullen van de nazi’s aangetroffen. De schutter vertelt hoe hij grote waardering heeft voor de discipline die dit leger kende en de macht die het uitstraalt. Verder geeft hij aan meerdere malen afgekeurd te zijn voor het Nederlandse leger en daarom ‘maar bij een schietvereniging is gegaan’. De politie heeft in maart van dit jaar nog een thuiscontrole gehouden bij deze man, maar zag geen aanleiding om zijn wapenvergunning in te trekken.

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.