Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Knelpunten bij inkoop dure geneesmiddelen

21-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-farma-methode
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders geven aan dat geneesmiddelen een discussiepunt hebben gevormd in de totstandkoming van de contracten over medisch-specialistische zorg voor 2016. Zorgverzekeraars geven aan dat het maken van afspraken over geneesmiddelen bij ongeveer 60% van de ziekenhuizen een knelpunt opleverde. Dit blijkt uit een enquête die is gehouden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onder ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zorgaanbieders geven op hun beurt aan dat geneesmiddelen in de contractering voor 2016 bij ongeveer de helft van de zorgverzekeraars een knelpunt vormden. Twee van de zeven geïnterviewde zorgaanbieders (februari 2016) gaven aan dat de onderhandelingen voor 2016 nog niet waren afgerond. Dat schrijft minister Schippers aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de publicatie van de ‘Monitor Contractering en inkoop geneesmiddelen in de medisch specialistische zorg.’
Geen medicijn om financiele redenen
De NZa meldt dat een aantal zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de NZa zelf klachten hebben ontvangen over het mogelijk niet ontvangen van een geneesmiddel vanwege financiële redenen. Bij de NZa gaat dit in totaal om twee meldingen. Deze gaat de NZa onderzoeken. Ook is er één ziekenhuis dat in de enquête heeft aangegeven bepaalde patiënten niet te hebben behandeld met weesgeneesmiddelen, omdat men hiervoor geen contract had met de zorgverzekeraar. De NZa heeft te kennen gegeven deze casus nader te onderzoeken alvorens een conclusie te kunnen trekken. Ook de IGZ is over het bovenstaande in kennis gesteld.

De minister schrijft “ Zorgaanbieders behoren richtlijn conform te werken en waar medisch noodzakelijk moeten geneesmiddelen, waar patiënten volgens de zorgverzekeringswet recht op hebben, aan de patiënt worden voorgeschreven of patiënten worden doorverwezen. Financiële redenen mogen daar geen belemmering voor zijn. Ik ga ervan uit dat de toezichthouders de signalen die ze binnen krijgen onderzoeken en indien nodig maatregelen nemen.
Doorverwijzing vanwege kosten
Zeventien zorgaanbieders (26%) geven aan in 2015/2016 te hebben ervaren dat patiënten vanuit andere ziekenhuizen naar hen zijn doorverwezen vanwege (vermoedelijk) de kosten van dure geneesmiddelen. In totaal wordt een aantal van 197 patiënten genoemd die vanuit andere ziekenhuizen zijn doorverwezen vanwege (vermoedelijk) de kosten van dure geneesmiddelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.