Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klokkenluider van smeergeldaffaire SBM Offshore opgepakt in Kroatië

31-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
SBM Offshore ANP
De voormalige medewerker van SBM Offshore die een smeergeldaffaire bij de oliedienstverlener aan het licht bracht, Jonathan Taylor, is in Kroatië gearresteerd. Dat bevestigt zijn Nederlandse advocaat na berichtgeving van De Telegraaf. De arrestatie volgt op een internationaal opsporingsbevel dat Monaco tegen Taylor had uitgevaardigd.

De voormalige bedrijfsjurist bracht informatie naar buiten waaruit duidelijk werd dat SBM Offshore jarenlang via tussenpersonen smeergeld betaalde bij het binnenhalen van grote projecten. 

Contracten voor levering drijvende olieplatforms
Het ging daarbij onder andere om contracten voor levering van drijvende olieboorplatforms aan staatsoliebedrijven in Brazilië en Angola. Uiteindelijk betaalde het Nederlandse bedrijf boetes van honderden miljoenen euro's in Nederland, de Verenigde Staten en Brazilië. Ook werd oud-topman Tony Mace in 2018 in de VS veroordeeld tot drie jaar cel. Zembla sprak Taylor daarover in de uitzending ‘Zakendoen met justitie’ waarin het ging over schikkingen tussen het Openbaar Ministerie en bedrijven. 

In Monaco, waar SBM Offshore eerder zijn hoofdkantoor had, loopt sinds 2014 een strafzaak tegen Taylor. SBM Offshore beschuldigde de Brit ervan het bedrijf te hebben willen afpersen, door te dreigen met beweringen die de naam van de beursgenoteerde onderneming zouden schaden.

Politiek proces
Taylor noemt de Monegaskische strafzaak een politiek proces. Hij roept de Britse regering op in te grijpen. Taylor probeert al jaren een financiële vergoeding los te krijgen van zijn voormalige werkgever omdat hij in 2012 moest vertrekken. Zelf vindt hij dat hij gecompenseerd moet worden voor reputatieschade die hij zou hebben opgelopen door de beschuldigingen van SBM Offshore.

Taylor zit sinds donderdag vast in Kroatië. In afwachting van zijn uitlevering kan hij daar nog zeker dertig dagen vastzitten. Wel dient hij maandag een verzoek in om op borgtocht vrij te komen, vertelt zijn Nederlandse raadsman. Die staat hem overigens niet bij in de strafzaak die Monaco is begonnen.

SBM Offshore in opspraak
SBM Offshore raakte vorig jaar in opspraak na een uitzending van Zembla over de sloop van een schip van het bedrijf. SBM Offshore liet, ondanks waarschuwingen voor dodelijke gezondheidsrisico' een ernstig vervuilde gastanker op het strand van India slopen. De tanker bevatte zeer hoge concentraties kwik. SBM werd door een gespecialiseerd bureau gewaarschuwd dat werknemers tijdens het sloopwerk kwikdampen konden inademen en dat dit zou kunnen leiden tot blijvende neurologische schade of zelfs de dood. Toch probeerde SBM de aanwezigheid van het kwik te verhullen om zo de schoonmaakkosten van miljoenen euro’s te omzeilen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.