Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klachten Q-koortspatiënten worden alleen maar erger, ondanks behandeling

15-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
emma ziekenhuis
Intensieve behandeling van Q-koortspatiënten neemt klachten niet weg. Sterker nog bij mensen met chronische Q-koorts ‘neemt de vermoeidheid toe en hun levenskwaliteit verslechterd’. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar de langetermijneffecten van de Q-koortsepidemie, meldt het Brabants Dagblad.
Het Radboudumc analyseerde gegevens van 2600 Q-koortspatiënten. Epidemioloog Ellen van Jaarsveld zegt tegen het Brabants Dagblad dat niet is vast te stellen dat behandeling van patiënten geen effect heeft. "Maar als de getroffenen niet waren behandeld had het er waarschijnlijk niet beter uitgezien."
Emma1
Jongste Q-koortspatiënt van Nederland
Emma is, voor zover bekend, de jongste patiënt in Nederland die lijdt aan de ziekte. Ze heeft een chronische variant die gepaard gaat met vermoeidheid, veel pijn en concentratieproblemen.
'Ik wil ook normaal zijn', Emma is pas zes en lijdt aan Q-koorts
74 doden en honderdduizend mensen besmet
Ruim tien jaar geleden brak de Q-koorts epidemie uit in het dorp Herpen in de Brabantse gemeente Oss. De bacterie is voornamelijk afkomstig van geiten en schapen en kan via de lucht overgaan op de mens. Inademen is al genoeg voor een besmetting. Onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch schatten dat tussen 2007 en 2011 honderdduizend mensen besmet raakten. Duizenden werden ook echt ziek. Zeker 74 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van Q-koorts.
Q-support, opgericht voor begeleiding van en advies aan Q-koortspatiënten zegt onder de indruk te zijn van het onderzoek: "Gaandeweg begrijpen we dat de impact zó groot is, meer dan we ooit hebben kunnen vermoeden. Het zijn harde feiten maar Q-koorts gaat niet over. Het kan veel langer duren dan je denkt", reageert directeur van Q-support Annemieke de Groot in het Brabants Dagblad.
Kijk de uitzendingen van ZEMBLA over Q-koorts terug:
De Q-koorts epidemie
De Q-koorts epidemie - het vervolg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.