Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klachten ingediend tegen Baudet over niet melden inkomsten boekverkoop

15-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
774 keer bekeken
  •  
Thierry Baudet interview

Twee mensen hebben een klacht ingediend tegen Kamerlid Thierry Baudet bij het College van integriteit. Dat meldt Nu.nl. De klacht gaat over de 85.000 euro die Baudet verdiende met de verkoop van zijn boeken, maar niet als neveninkomsten opgaf bij de Tweede Kamer. 

Eerder bleek al uit onderzoek van Zembla dat Thierry Baudet in mei vorig jaar een B.V. oprichtte voor inkomsten uit boeken en lezingen. Daarvoor had hij al een eenmanszaak. Beiden zijn nooit gemeld bij de griffie van de Tweede Kamer. Ook doet hij geen opgave van de inkomsten.

Haagse bijbaantjes

Kamerleden zijn in het kader van transparantie verplicht om nevenactiviteiten en inkomsten op te geven in een openbaar register om belangenverstrengeling te voorkomen. Baudet noemde het in de uitzending 'Haagse bijbaantjes' tegenover Zembla “onzin” dat dit gemeld moet worden. “De gedachte dat mijn meningen zouden veranderen als ik een reep chocola van iemand krijg, of als ik een boek verkoop, dat is zo absurd… Dat neem ik niet eens serieus.” 

Leo Huberts, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit: “Als je een B.V. hebt, en je spreekt met zijn allen af dat dat soort betrokkenheid gemeld behoort te worden… Dan is het onbegrijpelijk dat het niet gemeld is. Dat geldt voor iedereen en dat geldt ook voor meneer Baudet.”

De klachten zijn ingediend bij het College onderzoek integriteit, dat 1 april is gestart. Voor zover bekend, zijn dit volgens Nu.nl de eerste klachten die bij het College zijn binnengekomen. Op het niet-melden van nevenactiviteiten staan milde sancties. In het uiterste geval kan de commissie Kamerleden een maand schorsen.

Anoniem

De twee mensen die een klacht tegen Baudet hebben ingediend, willen anoniem blijven “uit angst voor bedreigingen van Forum-aanhangers”, schrijft Nu.nl. 

In november 2020 onderzocht Zembla de nevenfuncties van Kamerleden. Van de 150 parlementariërs bleken er 21 een onjuiste of onvolledige opgave te hebben gedaan. 

Kijk de uitzending ‘Haagse bijbaantjes’ terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.