Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klacht tegen vertrouwensarts Veilig Thuis in Munchausen by proxy-zaak ongegrond

28-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4241 keer bekeken
  •  
Verdachte ouders
De familie Leek uit de uitzending 'Verdachte Ouders' van ZEMBLA heeft ongelijk gekregen in de tuchtzaak die ze hadden aangespannen tegen hun kinderarts en de vertrouwensarts van Veilig Thuis. Het college heeft beide klachten van de familie op alle onderdelen ongegrond verklaard.
Ten onterechte beschuldigd
De familie Leek, de vader en moeder van het zieke jongetje Tibbe, had de zaak aangespannen tegen de vertrouwensarts van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Ze vonden dat die hen ten onrechte verdacht van Munchausen by proxy, de aandoening waarbij ouders hun eigen kind ziek maken. Volgens de ouders van Tibbe had de vertrouwensarts haar dossier niet op orde en schreef ze elke keer toe naar de conclusie Munchausen by proxy. De ouders voelden zich ten onrechte beschuldigd. Eerst spanden ze een kort geding aan, maar de rechter wees die eis af. 
Beroepsgeheim geschonden
De ouders spanden ook een tuchtzaak aan tegen hun behandelend kinderarts omdat die de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld niet zou hebben gevolgd. Bovendien zou zij haar beroepsgeheim hebben geschonden. Ook de tuchtklacht werd ongegrond verklaard. Een eerdere, andere tuchtzaak tegen dezelfde vertrouwensarts leidde tot een waarschuwing.
De ouders van Tibbe zijn verbijsterd over de uitspraak en hebben besloten in hoger beroep te gaan. Bekijk een kort fragment over de familie Leek uit 'Verdachte ouders':
‘Verdachte ouders’
Sinds Veilig Thuis kinderartsen en verpleegkundigen voorlichting geeft over Munchausen by proxy, is het aantal meldingen van ouders die verdacht worden van mishandeling toegenomen. Maar tussen die meldingen zitten ook ouders die onterecht verdacht worden, met grote gevolgen voor kind en ouders: ondertoezichtstelling van het kind, uithuisplaatsing, strafrechtelijke vervolging wegens kindermishandeling. De vertrouwensartsen van Veilig Thuis moeten meldingen van kindermishandeling onderzoeken. In ‘Verdachte ouders’ onderzocht ZEMBLA hoe ze dat doen en of ze voldoende waarheidsvinding doen bij vermoedens van Munchausen by proxy. Kijk de uitzending hier terug.
Lees de uitspraak in de tuchtzaak hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.