Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verdachte ouders

12-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27060 keer bekeken
  •  

Moedwillig je kind ziek maken, in het ergste geval met fatale gevolgen. Of bij de dokter het ziektebeeld van je kind overdrijven, met het risico dat de dokter dingen gaat doen die misschien helemaal niet goed zijn voor het kind. Munchausen by proxy heet dat, een zeldzame maar zeer ernstige vorm van kindermishandeling.

Sinds Veilig Thuis, het  advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, kinderartsen en verpleegkundigen voorlichting geeft over Munchausen by proxy, neemt het aantal meldingen van ouders die verdacht worden van mishandeling toe. Maar tussen die meldingen zitten ook ouders die onterecht verdacht worden, met grote gevolgen voor kind en ouders: ondertoezichtstelling van het kind, uithuisplaatsing, strafrechtelijke vervolging wegens kindermishandeling.  De vertrouwensartsen van Veilig Thuis, moeten meldingen van kindermishandeling onderzoeken. Hoe doen zij dat?

ZEMBLA onderzoekt de waarheidsvinding bij vermoedens van Munchausen by proxy.

ZEMBLA: ‘Verdachte Ouders’, woensdag 13 december om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Regie: Sander Rietveld
Research: Norbert Reintjens
Eindredactie: Manon Blaas

Luister ook het radio-interview op NPO Radio 1 met researcher Norbert Reintjens over de uitzending.

CC foto: Flickr

UPDATE 2024: Een van de moeders in deze uitzending, heeft na de uitzending nog een dochter gekregen en is uiteindelijk in 2024 door de rechtbank in Utrecht schuldig bevonden aan meerdere pogingen tot moord op haar dochtertje. Vlak voordat de rechtszaak begon, maakten we een podcast: komt deze uitzending in een ander daglicht te staan, nu Sarah V. wordt vervolgd? In de podcast blikken de journalisten terug op hun onderzoek en vertellen ze over de journalistieke worsteling die ze doormaakten. Luister de podcast:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.