Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klacht tegen vertrouwensarts Veilig Thuis gegrond: ouders onterecht verdacht van kindermishandeling

26-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
924 keer bekeken
  •  
Verdachte ouders huilend kind
Een vertrouwensarts van Veilig Thuis is 'onzorgvuldig' en 'vooringenomen' geweest toen zij bij het onderzoek naar een gezin met drie kinderen de conclusie trok dat er sprake was van kindermishandeling en mogelijk PCF.  Dat oordeelt het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam. PCF was vroeger bekend onder de naam Münchausen by Proxy.
Dat is het door een ouder veroorzaken van fysieke of psychische klachten bij het kind, klachten verzinnen of aanpraten of bestaande klachten uitvergroten.  De vertrouwensarts beweerde in dit geval dat de ouders de psychische klachten en symptomen van hun kinderen aandikten, terwijl er uitgebreide onderzoeken en medische dossiers bestonden die de klachten en symptomen bevestigen.
Professor waarschuwt: onterechte beschuldiging Munchausen by proxy kan leiden tot trauma
Tunnelvisie
Zij heeft de medische gegevens niet gecheckt bij de onderzoekers van de kinderen en ze leed aan tunnelvisie, zo zegt het tuchtcollege. Ze is onvoldoende op zoek gegaan naar informatie die haar ideeën tegensprak. Bij het opstellen van de rapportage over het gezin is ze buiten haar deskundigheidsgebied getreden. De rapportage voldeed ook niet aan hiervoor geldende criteria.
In het medische dossier van de kinderen is volgens het tuchtcollege 'geen motivering' te vinden die duidt op kindermishandeling en PCF, terwijl de vertrouwensarts die conclusie wel trok en de vertrouwensarts "heeft moeten beseffen dat de conclusie vergaande gevolgen zou kunnen hebben voor klagers."
Vertrouwensarts schreef brief aan zoon
De vertrouwensarts schreef ook nog eigenhandig een brief aan de zestienjarige zoon van het gezin. Een citaat uit de brief: "... vindt het in jouw geval het belangrijkste dat er een ander en minder gunstig beeld van jou gegeven wordt door je ouders en door ... dan wat wij zien en wat we in de onderzoeken zien die er gedaan zijn. Er wordt te weinig rekening gehouden met jouw wensen en capaciteiten." (namen in brief zijn vanwege privacyoverwegingen weggelaten).
De zoon heeft het ontwikkelingsniveau van een jong kind. Het tuchtcollege rekent het de vertrouwensarts aan dat het taalniveau van de brief 'niet passend' is en  dat het  "onwenselijk is om het kind met een dergelijke brief in een loyaliteitsconflict met zijn ouders te brengen". 
Handelen is 'ernstig'
Het tuchtcollege noemt het handelen van de vertrouwensarts "dermate ernstig, dat niet met het opleggen van de lichtste maatregel kan worden volstaan zodat de maatregel van berisping passend is."
Verdachte ouders
ZEMBLA maakte eind 2017 de uitzending 'Verdachte ouders'.  In die uitzending bleek dat  Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, niet aan waarheidsvinding doet als ouders verdacht worden van Münchausen by proxy.   In de uitzending zijn ouders te zien van wie achteraf blijkt dat ze ten onrechte beschuldigd zijn van Münchausen by proxy.  Bekijk de eerste minuut van 'Verdachte ouders'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.