UNICEF: ‘Laat moslimkinderen Myanmar vrij’
10-04-2017
• leestijd 2 minuten
Sommigen zijn nog maar tien jaar oud. Toch houdt het leger van Myanmar ze vast en niemand weet precies onder welke omstandigheden. Maandag heeft VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF opgeroepen de Rohingya kinderen vrij te laten. De kleine groep kinderen zit vast met ongeveer vierhonderd andere Rohingya die in oktober werden opgepakt bij een opstand aan de Bangladese grens. Ondanks eerdere pogingen van UNICEF om de kinderen vrij te krijgen, is er tot op heden nog niets gebeurd.
Meest vervolgde minderheid
De Rohingya zijn een moslimminderheid uit het boeddhistische Myanmar (voorheen Birma). Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Sinds 2012 woedt er een golf van geweld tegen deze groep moslims die heeft geleid tot
een exodus
: inmiddels zijn ongeveer 70.000 Rohingya op de vlucht geslagen. Veel van hen vluchten naar Bangladesh waar de grenscontroles steeds strenger worden, anderen zwerven soms maanden op zee.
Etnische zuivering
In maart dit jaar verscheen al een
VN-rapport over de situatie in de deelstaat Rakhine in Myanmar. Daarin wordt het leger van Myanmar beschuldigd van massamoord en serieverkrachtingen. Volgens de VN is er in Rakhine sprake van misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering. De Rohingya-vluchtelingen zeggen dat mensen door het leger van Myanmar stelselmatig worden vermoord, gemarteld en verkracht.
Onderzoek geweigerd
De VN kondigden in maart aan een onderzoek in de deelstaat te willen starten naar de kwestie, maar het leger van Myanmar ontkent de beschuldigingen en wil niet aan het onderzoek meewerken. Volgens Myanmar houden de militairen zich aan de internationale afspraken over het in detentie houden van kinderen, maar persbureau Reuters schrijft dat het niet mogelijk is om dat te controleren. Wel verscheen er in januari dit jaar
een video op internet
waarin te zien is hoe de Rohingya worden mishandeld door politie-agenten uit Myanmar. Die agenten werden opgepakt.
Vergeten Kinderen
Veel Rohingya vluchtelingen belanden in buurland Bangladesh, maar sommigen komen ook terecht op
het afgelegen eiland Nauru in de Stille Oceaan. Zo’n honderd vluchtelingenkinderen zitten hier al jaren vast in mensonterende omstandigheden. Ze zijn een hartverscheurend symbool van het keiharde Australische asielbeleid. ZEMBLA zond in maart het verhaal uit van deze vluchtelingen en de hulpverleners die met de rug tegen de muur staan. Zo mogen ze niet praten over de situatie op het eiland. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een gevangenisstraf. Bekijk een fragment uit de uitzending Vergeten kinderen waarin een Rohingya-meisje vertelt waarom ze haar land ontvluchtte of kijk hier de hele uitzending terug.