Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kinderombudsman: 'Kinderen wachten te lang op hulp'

18-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Kinderen moeten nog steeds langer wachten op de juiste hulp. Ruim de helft van de jongens en meisjes die voor het eerst bij jeugdzorg aanklopt, krijgt te maken met te lange wachtlijsten. Dat concludeert de Kinderombudsman Marc Dullaert in zijn derde onderzoek over de decentralisatie van de jeugdzorg.
Volgens Dullaert waren er al wachtlijsten, maar door het onderbrengen van de hulp bij de gemeenten, worden ze alleen maar langer. ,, Door de organisatorische problemen komen gemeenten nauwelijks toe aan het belangrijkste doel van de decentralisatie: snelle, samenhangende hulp op maat voor kinderen. ''
De Kinderombudsman maakt zich ook zorgen om onveilige situaties, bijvoorbeeld als er sprake is van huiselijk geweld. Door een gebrekkige samenwerking tussen de wijkteams en Veilig Thuis, meldpunt voor kindermishandeling, worden deze kinderen mogelijk te laat opgemerkt. 

Stelselwijziging
Kinderombudsman maakt zich zorgen om de wachtlijsten bij jeugdhulpaanbieders. Hij realiseert zich dat er voor de decentralisatie ook al sprake was van wachtlijsten, maar de oorzaken van de huidige wachtlijsten zijn een direct gevolg van de stelselwijziging. Ze ontstaan door administratieve last en bureaucratie, onbekendheid met het jeugdhulpaanbod en een gebrek aan vertrouwen waardoor niet tijdig wordt doorverwezen. Jeugdhulpaanbieders verwachten bovendien dat door het krappe inkoopbeleid van gemeenten de wachtlijsten de komende tijd verder op zullen lopen. 
Inspectie Jeugdzorg
Eerder concludeerde de Inspectie Jeugdzorg dat de kwaliteit bij een groot aantal vestigingen van Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, 'dringend moet verbeteren'. Zo houdt twee derde van de organisaties onvoldoende toezicht op de veiligheid van probleemgezinnen en huishoudens, vooral als die op wachtlijsten staan. Daarnaast is het nog niet goed geregeld dat er altijd medewerkers, vertrouwensartsen in het bijzonder, inzetbaar zijn.
Bijna alle vestigingen van Veilig Thuis kampen met personeelstekorten. Daardoor kunnen taken niet binnen de wettelijke termijnen worden uitgevoerd.
De zaak Sharleyne
Onlangs besteedde ZEMBLA aandacht aan de problemen bij de Jeugdzorg in de uitzending ' De zaak Sharleyne '. Al in 2012, drie jaar voor de noodlottige dood van 8-jarige Sharleyne Remouchamps, waren bij de politie en de jeugdhulp- verlening meerdere meldingen bekend over verwaarlozing, huiselijk geweld en alcoholverslaving in de woning van de moeder van Sharleyne. In 2012 hadden hulpverleners voldoende redenen om in te grijpen, stelt oud-kinderrechter Frans van der Reijt: ' Ik zou toen al zeker een ondertoezichtstelling hebben uitgesproken (…) dat is evident voor mij '. Hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning zegt in de uitzending: ' Er was alle aanleiding om zeer zorgvuldig onderzoek te doen (…). Dan zou er vanaf 2012 wettelijk toezicht op de veiligheid van het meisje zijn geweest '.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor