Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Kind krijgt vaak te veel antidepressiva'

18-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
piekerpil jongeren
Artsen houden zich slecht aan de richtlijn voor het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen en tieners met een depressie. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de onderzoekers krijgt minder dan een op de vijf jongeren bij aanvang van de medicatie het juiste middel voorgeschreven.

Ook is de voorgeschreven startdosering vaak hoger dan aanbevolen. Zo kreeg meer dan de helft van de onderzochte tieners de startdosis van een volwassene voorgeschreven.In Nederland gebruiken ongeveer 10.000 jongeren tot achttien jaar antidepressiva. Volgens de richtlijn zou medicatie alleen voorgeschreven moeten worden aan jongeren die lijden aan een ernstige depressie.

Uit onderzoek van ZEMBLA, op basis van cijfers van de stichting farmaceutische kengetallen (SFK). blijkt dat het aantal jongeren onder de 21 jaar dat zogeheten SSRI’s gebruikt, de nieuwste generatie antidepressiva, sinds 2007 met 40 % is gestegen. Deskundigen vinden de stijging zorgwekkend omdat al jaren bekend is dat deze medicijnen bij jongeren suïcidaal gedrag kunnen opwekken. Catrien Reichart, kinderpsychiater van het LUMC, denkt dat de toename te maken kan hebben met de wachtlijsten bij de Jeugd-GGZ sinds deze is overgegaan naar de gemeentes en er bezuinigd is.

(ANP/ZEMBLA)

Meer over:

de-piekerpil-ii
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.