Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kerncentrale Borssele niet veilig

25-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
Uit het onderzoek blijkt dat de kerncentrale van Borssele nog niet veilig genoeg is! Op zeker vijftien punten kan verbeterd worden.

Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid Nederland (EPZ), de exploitant van de kerncentrale bij Borssele heeft de afgelopen maanden onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van de kerncentral. Daarbij is de centrale gecontroleerd op bijvoorbeeld overstromingsveiligheid, aardbevingsbestendigheid, brandveiligheid en de noordstroomvoorziening. 
Vooral de  stroomvoorziening is erg kwetsbaar. De elektrische aansluitingen blijken helemaal niet bestand tegen overstromingen wat essentieel is omdat de kerncentrale langs het water staat! Het is niet zeker of de noodpompen voor het koelwater werken in geval van een calamiteit.

Stresstest
De World Association of Nuclear Operators (WANO) heeft de kerncentrales opdracht gegeven om de veiligheidsvoorzieningen te controleren. Dit vanwege de ramp met de kerncentrale in Fukushima. Die kerncentrale bleek niet bestand tegen de zware aardbeving waar Japan eerder dit jaar door werd getroffen.

Momenteel wordt er op last van de Europese Commissie een officiële stresstest uitgevoerd bij de centrale in Borssele. Deze zal naar verwachting eind oktober afgerond zijn.

Kerncentrale Borssele gaat meer informatie geven over veiligheidsmaatregelen in de centrale.

Na de publicatie van het eigen onderzoek heeft het EPZ zondag een speciale website geopend waarop stapsgewijs openbare veiligheidsrapporten, meldingen en onderzoeksresultaten beschikbaar komen. De eerste publicatie bevat de resultaten van het zelfonderzoek.

Kerncentrales over de hele wereld deden zelfonderzoek op initiatief van de World Association of Nuclear Operators (WANO). Doel was om alle veiligheidsvoorzieningen goed te controleren.

De Europese stresstest richt zich op de veiligheidsmarges van Europese kerncentrales. In de stresstest wordt de ernst van gebeurtenissen steeds verder verzwaard tot de grens is bereikt van wat de kerncentrale hebben kan.

Vervolgens wordt gekeken of deze marge nog verder kan worden verruimd.

Tweede kerncentrale bij Borssele
De uitslag van de tests krijgt extra aandacht omdat het kabinet-Rutte inzet op een tweede kerncentrale in Nederland. Tegenstanders wijzen echter op de veiligheidsrisico's die samenhangen met nucleaire stroomopwekking.

Als het aan het huidige kabinet ligt, krijgt de Zeeuwse gemeente Borsele binnen enkele jaren een tweede kerncentrale. Ondanks de nucleaire ramp die zich in Japan voltrekt, zet minister Verhagen van Economische Zaken de plannen gestaag door en de kernenergie-lobby draait op volle toeren. ZEMBLA vanuit Borssele in gesprek met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.