Zembla

Kamervragen over ZEMBLA-uitzending ‘Kinderen met kanker: niet welkom’

04-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bouchra kinderen met kanker niet welkom
ChristenUnie, GroenLinks en SP willen van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid weten of hij vindt dat de EU een grotere bijdrage moet leveren aan het hervestigen van vluchtelingen. De partijen stelden Kamervragen naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Kinderen met kanker: niet welkom’.
De regio rond Syrië vangt miljoenen vluchtelingen uit het land op. Zo zijn er naar schatting in Libanon 1,5 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 6 miljoen. De kans dat je als vluchteling in het westen wordt opgevangen is zeer klein.
Bouchra kinderen met kanker niet welkom
Vluchtelingen met  medische indicatie
Zeker zieke vluchtelingen hebben een kleine kans op noodzakelijke goede medische zorg in een ander land. In de uitzending ‘Kinderen met kanker: niet welkom’ wordt duidelijk dat Nederland maximaal dertig vluchtelingen met een medische indicatie toelaat. Dat aantal is inclusief de familieleden. GroenLinks en ChristenUnie willen weten of dit maximum aantal klopt. SP vraagt of het inderdaad zo is dat het maximum aantal van dertig vluchtelingen vaak niet eens wordt gehaald.
ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham en Kamerlid Voordewind (ChristenUnie) praten in de NieuwsBV over de problematiek:
Hoge Commissaris VN: Te weinig plekken voor zwakste vluchtelingen
“Waarom stelt u de belasting van de Nederlandse samenleving boven het beschermen van de meest kwetsbare gevallen in overbevolkte vluchtelingenkampen, waar adequate zorg vaak niet of niet voldoende aanwezig is?”, vragen Kamerleden van Ojik en Voordewind zich af.
Ernstig zieke kinderen in vluchtelingenkampen in de regio krijgen niet de goede zorg. Nederland wil ze niet hervestigen omdat het ons teveel zou kosten, blijkt uit #zembla . GroenLinks ( @BramvanOjikGL ) en ChristenUnie ( @JoelVoordewind ) stellen samen Kamervragen ⤵️ pic.twitter.com/uJFVkWizrb
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.