Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen over 'Vieze ziekenhuizen'

22-04-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
kamervragen-over-vieze-ziekenhuizen
SP- Kamerlid Van Gerven heeft naar aanleiding van ZEMBLA 'Vieze ziekenhuizen' Kamervragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid.

Hij wil weten wat de minister vindt van de uitzending waarin te zien is dat de patiëntveiligheid in gevaar is door slechte ziekenhuishygiëne. Hij vraagt ook of de situatie in andere ziekenhuis vergelijkbaar is met die in Delft en Harderwijk waar de ZEMBLA-verslaggever undercoverbeelden maakte.

Van Gerven vraagt verder of de Inspectie voor de gezondheidszorg deze problemen kent en of de inspectie, behalve in behandelkamers, ook andere delen van het ziekenhuis, zoals toiletten en patiëntenkamers op hygiëne moet controleren. Van Gerven zou graag zien dat de Inspectie onderzoek laat doen naar de hygiënische situatie van alle Nederlandse ziekenhuizen.
Verder stelt hij onder andere het 'wegkijkgedrag' ziekenhuismedewerkers aan de kaak, die weten dat hun instrumentarium niet schoon is, maar niet aan de bel trekken.

Hieronder staat de complete lijst met Kamervragen:

1.    Wat is uw reactie op de uitzending van Zembla over de patiëntveiligheid die in het geding is door slechte ziekenhuishygiëne?  
2.    Heeft de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) zicht op deze problematiek? Hoe is de situatie met betrekking tot andere ziekenhuizen dan de twee bij de uitzending betrokken ziekenhuizen?
3.    Is het juist dat de IGZ feitelijk alleen maar controle uitoefent op de ruimten waar patiënten worden behandeld zoals de operatiekamers? Vindt u het ook een taak van de IGZ controle uit te oefenen op de hygiënische situatie in de overige gedeelten van het ziekenhuis zoals toiletten, gangen, wachtruimtes en patiëntenkamers? Op welke wijze ziet de Inspectie hierop toe?
4.    Hoe groot is het risico op infecties in ziekenhuizen door onvoldoende schoonmaak? Hoeveel mensen zouden niet overlijden als de schoonmaak in ziekenhuizen adequaat zou zijn? Bestaan hier onderzoeksgegevens over? Zo ja, kunt u deze toelichten?
5.    Hoe beoordeelt u het wegkijkgedrag van ziekenhuismedewerkers die accepteren dat instrumentarium onvoldoende wordt schoongemaakt? Acht u dit laakbaar?
6.    Wat is uw reactie op het feit dat schoonmaakpersoneel te weinig tijd hadden om tussen operaties door de operatiekamers schoon te maken vanwege de productiedruk?
7.    Hoe is de stand van zaken met betrekking tot het tekort aan hygiënisten en medisch microbiologen die de infectiepreventie in ziekenhuizen moeten bevorderen en bewaken? Is het percentage ziekenhuizen dat thans voldoet aan de norm van de beroepsgroepen (1 hygiënist per 5000 operaties en 1 microbioloog per 25.000 operaties) meer dan de 50% in antwoord op eerdere vragen?    Wat is de uitkomst van het onderzoek van de beroepsvereniging? Hoe gaat u bevorderen dat alle ziekenhuizen qua bezetting gaan voldoen aan de door de beroepsgroep gestelde norm?
8.    Hoe staat het met het prioritaire streven in het veiligheidsprogramma ‘voorkom schade, werk veilig’ om ziekenhuisinfecties in 2012 met 50% te verminderen ten opzichte van de situatie in 2007?
9.    Wat vindt u van de reactie van de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen NVZ die niet van plan is extra maatregelen te treffen op het gebied van ziekenhuishygiëne? Hoe beoordeelt u de uitspraak van directeur G. dat “Patiënten niet ziek worden van een stofvlok op de vloer of een vieze wc-bril”?   Hoe rijmt u deze uitspraak met het standpunt van deskundige D. van de Werkgroep infectiepreventie dat “de patiëntveiligheid in het geding is”?
10.    Klopt de bewering dat ziekenhuizen viezer worden doordat veel ziekenhuizen bezuinigen op de schoonmaak en dat instellingen ‘slimme’ contracten afsluiten met schoonmaakbedrijven, waarbij de nadruk erop ligt dat het schoon lijkt, terwijl het soms minder schoon is? En is het juist dat door bezuinigingen en het dbc-financieringsstelsel de schoonmaak vaak sluitpost is omdat ziekenhuizen moeten kiezen tussen bijvoorbeeld “duurdere medicijnen en verpleging of schoonmaak”?   Zo neen, waarom niet?
11.    Gaat de Inspectie nog actie ondernemen naar aanleiding van de uitzending van Zembla waarbij vertegenwoordigers van de ziekenhuizen aangaven het onvoldoende naleven van de protocollen en gebrekkige schoonmaak zelf niet te hebben opgemerkt?
12.    Bent u bereid de Inspectie onderzoek te laten doen naar de hygiënische situatie van alle Nederlandse ziekenhuizen? Zo neen, waarom niet?
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.