Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na uitzending 'Renovatiewoede' van ZEMBLA

27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Flat Poptahof
De PvdA en de SP hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending 'Renovatiewoede' van ZEMBLA. PvdA en SP willen onder andere weten wat de minister een acceptabele termijn vindt van overlast. Ook willen ze weten hoe de minister bereid is de rechten van huurders bij renovaties te versterken.
In 'Renovatiewoede' van ZEMBLA is te zien hoe bewoners in Soest en Utrecht-Overvecht het aan de stok hebben met woningbouwvereniging Portaal. Ze zitten maanden in het stof en lawaai en de overlast en kamperen in hun eigen huis met alle nadelen van dien: onveilige situaties, gebrek aan inspraak en de afwikkeling van de schade zorgen voor veel onrust en boosheid. Bekijk een fragment van Renovatiewoede (tekst gaat verder onder de video).
"Ze hebben nu te veel last, dat kan beter. Ga in overleg met de bewoners, het is geen dictatuur."
Niet alleen in Soest en Utrecht-Overvecht gaat het mis, op veel andere plaatsen in Nederland ontstaat ook onrust . Bernard Wientjes van Taskforce Bouwagenda roept in de ZEMBLA-uitzending woningbouwcorporaties op huurders serieus te nemen met hun klachten: "Ze hebben nu te veel last, dat kan beter. Ga in overleg met de bewoners, het is geen dictatuur."
De Kamerleden Nijboer (PvdA) en Beckerman (SP) vinden na het zien van de uitzending dat de overlasttermijn van dertig weken te lang is en willen een reactie van de minister. Ook willen ze weten wat de minister vindt van de rechtsongelijkheid die ontstaat als corporaties bijvoorbeeld betere badkamers beloven aan bewoners in ruil voor hun steun aan de renovatie. En ze willen weten o p welke wijze de minister bereid is de rechten van huurders bij renovaties te versterken.  Lees al hun vragen hier .
Reactie Portaal in ZEMBLA
ZEMBLA confronteerde woningcorporatie Portaal met de problemen waarop de woningcorporatie antwoordde dat er volgens de geldende regelgeving wordt gewerkt, "maar het blijft mensenwerk". En: "we leren van project naar project,” aldus Portaal.
CC foto: Gerard Stolk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.