Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na onthulling ZEMBLA over betaalde onkostenvergoeding aan weduwe Mieremet

02-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
justitie ANP
Waarom betaalde het Openbaar Ministerie een onkostenvergoeding aan Ria E., de weduwe van de geliquideerde topcrimineel John Mieremet? Dat willen Kamerleden van GroenLinks en SP weten van de Minister van Veiligheid en Justitie, Ferdinand Grapperhaus.
Ook vragen de Kamerleden zich onder meer af waarom het Openbaar Ministerie een schikking trof met de weduwe en waarom de betaalde onkostenvergoeding niet in een persbericht is verschenen, maar geheim is gehouden.
Openbaar Ministerie betaalde onkostenvergoeding aan witwassende weduwe Mieremet
ZEMBLA onthulde ruim een week geleden dat het Openbaar Ministerie in 2013 een onkostenvergoeding van 200.000 euro betaalde aan Ria E., de weduwe van Mieremet. Ria E., werd door justitie verdacht van het witwassen van het geld dat Mieremet verdiende met de handel in wapens en drugs.
Na de dood van Mieremet
Het Openbaar Ministerie trof na de gewelddadige dood van Mieremet een schikking met Ria E., waarbij ze afstand deed van 6,5 miljoen euro aan crimineel vermogen. In ruil daarvoor werd ze niet strafrechtelijk vervolgd en kreeg ze een onkostenvergoeding voor advocaat- en afwikkelkosten. 
De minister heeft nog niet gereageerd op de Kamervragen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.