Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen: ‘Klopt het dat niemand met ZEMBLA mocht praten over C2000?’

11-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
c2000 anp 2
Voor de uitzending ‘Calamiteit C2000’ zocht ZEMBLA contact met meerdere partijen die meewerken aan het communicatienetwerk, maar niemand mocht met ZEMBLA praten. D66 wil van de minister van Justitie en Veiligheid weten of dit klopt en zo ja waarom. Naast D66, stelden ook CDA, SP, ChristenUnie, PvdA en VVD Kamervragen aan de minister over C2000.
In ZEMBLA bleek dat het communicatienetwerk voor hulpdiensten, C2000, niet berekend is op een grote calamiteit, zoals een terroristische aanslag. Het netwerk dreigt in zo’n situatie overbelast te raken. Veel partijen zijn daar bezorgd over. Ze willen weten of er een noodplan klaarligt en of de minister de werking van het netwerk bij een grote calamiteit kan verzekeren. “Als dit niet waar te maken is, wat zijn dan de alternatieven en bent u bereid dat te onderzoeken?”, vraagt SP.
Bij eerdere grote calamiteiten zoals de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn ging het al mis met 2000:
Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid, de beheerder van het netwerk, is het huidige C2000 nog steeds “robuust en stabiel”. Uit een interne memo van de politie blijkt dat er tussen april 2015 en augustus 2017 maar liefst 2775 storingen waren in het netwerk. Ook is het vertrouwen in het netwerk onder sommige rechercheteams sterk afgenomen, zo was te zien in ZEMBLA. De partijen willen daarom weten waaruit blijkt dat het ministerie C2000 als een ‘robuust en stabiel’ systeem omschrijft. Er zou een extern onderzoek zijn gedaan en dat willen de Kamerleden inzien.
C2000 niet berekend op grote terreuraanslag
Nog steeds zijn er op meerdere plekken in Nederland problemen met de dekking van C2000. De partijen vragen om de meest actuele lijst met dekkingsissues en willen weten van de minister wanneer de problemen zijn opgelost.
Een slechte dekking zorgde tijdens een grote natuurbrand op de Kalmthoutste Heide voor communicatieproblemen bij de brandweer:
Veel partijen vragen zich na het zien van ZEMBLA ook af waarom het ministerie voor de ontwikkeling van de opvolger van C2000 bij de aanbesteding in zee is gegaan met de meest goedkope optie: Het bedrijf Chinese bedrijf Hytera. De directeur van de AIVD zei eerder in zijn algemeenheid dat vanuit China sprake is van cyberdreiging. “Wat kunt u nu nog doen om te voorkomen dat dit deel van de vitale infrastructuur van C2000 door sabotage vanuit China wordt bedreigd?”, vragen ze aan het ministerie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.