Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen aan minister over zieke piloten na Zembla-uitzending: 'Gif in de cockpit'

10-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
cockpit ANP
D66 wil van Cora Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, weten wat zij gaat doen om zeker te stellen dat er in Nederland geen piloten vliegen die last hebben van verschijnselen van het aerotoxisch syndroom. Het gaat om klachten als hoofdpijn, evenwichtsstoornissen en een vertraagde reactiesnelheid. D66 stelt de vraag naar aanleiding van de uitzending van Zembla: ‘Gif in de cockpit: Het zwijgcontract’.
In ‘ Gif in de cockpit: Het zwijgcontract ’ is onder andere te zien hoe ziek verkeersvlieger Willem Felderhof wordt van de giftige dampen die vrijkomen aan boord van vliegtuigen. Felderhof en zijn arts zijn ervan overtuigd dat de piloot lijdt aan het aerotoxisch syndroom, een nog niet erkende beroepsziekte. De gevolgen zijn zo groot dat Felderhof niet meer kan vliegen. KLM liet hem een zwijgcontract tekenen waarin staat dat hij met niemand mag praten over zijn ziekte. Ook zijn arts mag niet over de casus van Felderhof spreken met derden.
Zwijgcontract voor KLM-piloot over giftige lucht
Adviesgroep Cabinelucht onafhankelijk?
De Nationale Adviesgroep Cabinelucht is door een voorganger van Nieuwenhuizen ingesteld om advies te geven aan de minister over de aard, aanpak en ernst van het probleem. In de uitzending van Zembla wordt duidelijk dat de adviesgroep twee jaar na de start nog niet weet hoeveel medewerkers van vliegtuigmaatschappen in Nederland claimen last te hebben van het aerotoxisch syndroom.
D66 wil van de minister weten hoe dit mogelijk is. Daarnaast wil de partij weten of de inspectiedienst inmiddels wel weet hoeveel piloten last hebben van de ziekte.
D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft na de uitzending van Zembla twijfels over de onafhankelijkheid van de adviesgroep.  Hij vraagt of de minister ook vindt dat de adviesgroep zich onafhankelijk moet opstellen en haar van onafhankelijk, wetenschappelijk advies moet voorzien. 
Paternotte: "Bent u van mening dat met de kennis van nu en het voorzorgsbeginsel t.a.v. de vliegveiligheid in acht genomen, u dit probleem tijdig en voldoende serieus heeft genomen?
Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot de berichtgeving van Zembla?"
De minister moet nog reageren op de Kamervragen.
Kijk terug: 'Gif in de cockpit: het zwijgcontract':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.