Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden vragen meer openheid over vervuilde paracetamol

13-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
paracetamol ANP
Kamerleden Van den Berg (CDA) en Van Gerven (SP) willen dat de minister meer openheid geeft over de met de kankerverwekkende stof PCA vervuilde paracetamol. Zo wil Van den Berg weten hoeveel procent van de paracetamolmarkt het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical in handen heeft.

Zembla en NRC onthulden afgelopen week dat de grondstof van paracetamol, afkomstig van drie partijen van het Chinese bedrijf vervuild was. 

Geheim aan wie Chinese fabriek grondstoffen leverde
De Nederlandse toezichthouder: het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wilde niet tegen Zembla en NRC zeggen aan welke firma’s Anqiu Lu’an grondstoffen voor paracetamol levert. Bronnen rond pillenfabrikant Apotex meldden dat de Chinese fabriek afgelopen jaren veruit de belangrijkste toeleverancier was.

⁣”Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse toezichthouder met een beroep op EU-wetgeving en bedrijfsgeheim claimt niet te kunnen delen wie de grondstofleverancier van Apotex is, terwijl dit in Italië gewoon openbare informatie is?”, vraagt het SP-Kamerlid aan de minister.
 
Inspectie
Minister Van Ark zei afgelopen week in een eerste reactie dat het PCA-gehalte in de paracetamol onder de norm blijft. Toch wil ze dat de inspectie nog eens goed gaat praten met de verschillende instanties. Mocht daar iets uitkomen, dan zullen er verdere stappen gezet moeten worden. De Kamerleden willen weten op welke termijn dat onderzoek plaatsvindt en wanneer het klaar is.

Zembla en NRC meldden eerder dat het gehalte PCA onder de norm van de Europese toezichthouder EMA zit, wanneer iemand dagelijks niet meer dan zes tabletten slikt. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA hanteert echter een veel strengere norm. De ontdekte concentraties liggen een factor achttien boven het niveau dat EFSA veilig acht. De Kamerleden willen weten waarom die twee normen zo verschillend zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.