Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister Van Ark wil onderzoek naar veiligheid paracetamol

10-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Tamara van Ark

© ANP

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) wil onderzoek waaruit moet blijken of de paracetamol, die vervuild is met de kankerverwekkende stof PCA, veilig is om te gebruiken. 

Uit onderzoek van Zembla en NRC blijkt dat de grootste producent ter wereld paracetamol verkoopt met een kankerverwekkende stof. Het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical leverde afgelopen jaren de grondstof van veel paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland.⁣ 

Zembla en NRC lieten monsters van drie door Anqiu Lu’an geproduceerde partijen van de pijnstiller en koortsremmer analyseren door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland. Uit de analyse blijkt dat alle drie de partijen vervuild zijn met 4-chlooraniline, afgekort PCA. Deze stof kan levertumoren veroorzaken bij proefdieren door aantasting van het genetisch materiaal.⁣  De drie vervuilde partijen zijn geproduceerd in het voorjaar van 2019, en goed voor zo’n 36 miljoen pillen paracetamol. 
CBG
Minister Van Ark zegt te begrijpen dat er zorgen zijn over de veiligheid van paracetamol. "Ik heb ook gelezen en ook gezien om welke merken het ging. Ik heb net als wel meer Nederlanders even in het kastje gekeken waar mijn merk vandaan komt. Dat mensen hier zorgen over hebben begrijp ik hartstikke goed en het is niet voor niks dat er hele strenge regels zijn waar medicijnen aan moeten voldoen. Die zijn ook voor paracetamol heel streng. De berichten die ik nu heb gekregen is dat we onder de normen blijven. De inspectie gaat toch onderzoeken of deze signalen rechtvaardig zijn. Mensen moeten er van kunnen uitgaan dat medicijnen veilig zijn." 

Het ministerie benadrukt wel dat er nu geen grootschalig onderzoek gaat komen, maar dat er nog eens goed gesproken gaat worden met de verschillende instanties. Mocht daar iets uitkomen, dan zullen er verdere stappen gezet moeten worden. Nog niet duidelijk is welke dat zijn.

Zembla en NRC hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) - die de kwaliteit van geneesmiddelen bewaken - ingelicht over de aangetroffen vervuiling. De inspectie liet toen in een e-mail weten in deze kwestie vooralsnog "geen rol" voor zichzelf te zien. In een reactie op hun eigen website laat het CBG weten dat de veiligheid van paracetamol volgens hen 'niet ter discussie staat'.    
Apothekersvereniging KNMP heeft op hun website vragen beantwoord als 'Hoe groot is het risico op het krijgen van kanker door gebruik van paracetamol?' en 'Hoe raakt paracetamol vervuild met p-chlooraniline (PCA)?'. 

Lees de volledige Q&A hier: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.