Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden: ‘Uiterst problematisch dat lijst brandgevaarlijke gebouwen nog niet af is’

17-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
690 keer bekeken
  •  
vura_brandendebelangen2
De VVD en SP vinden het “uitermate problematisch” dat er vier jaar na de brand in de Grenfell Tower, nog steeds geen inventarisatie van brandgevaarlijke gevels in Nederland is, terwijl de minister zo'n overzicht in 2018 al had toegezegd aan de Kamer. Dat blijkt uit Kamervragen die VVD-Kamerlid Koerhuis en SP-Kamerlid Beckerman hebben gesteld naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Brandende belangen’.

De partijen willen vooral weten wat de stand van zaken is na vier jaar wachten op zo’n inventarisatie. Vorige maand zei minister Ollongren nog dat er aan de lijst gewerkt wordt, maar dat deze nog niet af zal zijn voor de zomer. “Wanneer stuurt u het overzicht van gemeenten die de inventarisatie nog niet hebben afgerond naar de Kamer?” De Kamerleden vragen of de minister de gemeenten en provincies nogmaals gevraagd heeft de inventarisatie voor het einde van het jaar naar de Kamer te sturen. 
Ook vragen ze de minister wat ze van de uitspraak vindt die de hoofdofficier van de Brandweer Rotterdam deed in Zembla, namelijk dat een brand zoals in de Grenfell Tower ook in Nederland kan gebeuren.

Kamerleden Koerhuis en Beckerman willen weten hoeveel gemeenten moeite hebben eigenaren van potentieel brandgevaarlijke gebouwen tot daden over te doen gaan. Daarnaast willen ze weten wat er gebeurt met de inventarisatie als die af is. “Worden alle bewoners van gebouwen die uit een inventarisatie komen als potentieel risicovol hierover geïnformeerd?”

Brandende belangen

In de uitzending ‘Brandende belangen’ uitten verschillende deskundigen in Zembla hun zorgen over de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Materialen die in Nederland op hoogbouwgevels worden geplaatst, waaronder isolatie, zouden niet voldoende worden getest op brandveiligheid. De commissies die in Nederland normen opstellen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal worden sterk beïnvloed door producenten waardoor brandveiligheidsnormen tekort schieten, stellen de deskundigen. 

Vorige week stelde de SP-fractie in Groningen raadsvragen aan het gemeentebestuur over de inventarisatie van gebouwen met brandgevaarlijke gevels in Groningen. 

Kijk de uitzending ‘Brandende belangen’ terug: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.